A szomszéd telke mindig zöldebb?

telekmaffia
Királyrév |

Kocsis Árpád egy negyvenkét áras telek tulajdonosa a faluban. Mellette egy nádszegi vállalkozó, Kešiar László vásárolt telket, és az általa rendelt mérések szerint az derült ki, hogy 150 centiméterrel keskenyebb a kertje.

 

„A garázsom nem volt bejegyezve a telekkönyvi hivatalban, de 50 centit elhagytam mellette, ahogy kell, és amikor felkértem az alsószeli Peter Varga földmérőt, azt állapította meg, hogy, a garázstól rézsút 150 centiméterrel bent vagyok a szomszéd telkében. Ez sehogy sem fért a fejembe, hívtam egy szeredi földmérőt, ő már azt állapította meg, hogy minden rendben van, a kérdéses másfél méter is engem illet. Amikor ezzel elmentem a telekkönyvi hivatalba, elküldtek Peter Vargához, hogy ő egyeztessen a szeredi földmérővel. Ennek az lett az eredménye, hogy a szeredi földmérő végül felhívott, hogy minden úgy van rendben, ahogy Peter Varga mérte. Nem tudom, melyik nem tud mérni, de nekem ez nagyon gyanús volt” – mondja Kocsis Árpád, aki ezek után a kataszteri felügyelethez fordult.

Ketten kétféleképp mértek

2018. június 12-én a kataszteri felügyelet ellenérző mérést végzett a területen, és arra jutott, hogy Kocsis Árpás telke a kérdéses 150 cm nélkül van renden, vagyis mindenhol 20,75 méter. Kocsis Árpád szerint ez nem igaz: azt mondja ő is átmérte az egész telket, de ismét csak arra jutott, hogy a kérdéses 150 cm hiányzik. Közben a szomszéd kerítést emelt, Kocsis Árpád e mögül nézheti a telkéből leválasztott sávot, és már csak bírósághoz forduhat, ha szeretné visszaszerezni.

A Szlovák Kataszteri Geodéziai és Kartográfiai hivatal kataszteri felügyeleti osztályának vezetője, Ivana Zemková szerint ugyanis az ő döntésük a mérvadó, mert a földmérők adatait összehasonlítják a kataszteri nyilvántartás hiteles és kötelező érvényű adataival. Arra a kérdésünkre, hogyan lehet, hogy két földmérő egymástól eltérő helyen állapította meg a telekhatárt, Zemková azt válaszolta, az ok nyilván az egyik földmérő szakmai hiányosságaiban keresendő. „Vagy nem képes megfelelően kiértékelni az adott terület kataszteri térképeit, vagy nem veszi kellőképpen figyelembe az összes releváns adatot és műszaki paramétert, amelyek a kataszteri nyilvántartásban szerepelnek. Ha a kataszteri felügyelet ilyen hibákat állapít meg, kötelezi a földmérőt, hogy az adatait hozza összhangba a kataszteri hivatal adataival. Mindebből az következik, hogy aki a kataszteri felügyelet ellenőrzésének eredményével elégedetlen, az valójában a kataszteri nyilvántartásban szereplő adatokkal, vagyis a földbirtokok valós határaival elégedetlen. Ez ellen pedig mi nem tehetünk semmit” – írta megkeresésünkre a felügyeleti osztály vezetője.

Csak a bíróság dönthet

A telekhatárok kimérésével elégedetlen tulajdonosok három dolgot tehetnek: ha bizonyítani tudják, hogy rosszul volt kimérve a telek, kérhetik a kataszteri hivatalban a hiba kijavítását, ha meg tudnak egyezni, a kérdéses telekrész cseréjével, eladásával, ajándékozással rendezhetik a dolgot, vagy végső esetben bírósághoz fordulhatnak. A kataszteri felügyeletet törvény adta feladatai közé ugyanis nem tartozik a telekhatárok meghatározása. Ez a földmérők, vagy a geodézia és kartográfia bírósági szakértőinek feladata. A kataszteri felügyelet ugyan ellenőrzi a földmérők méréseit és megállapítja, hogy azok egyeznek-e a kataszteri nyilvántartással, de nem kötelezheti a vitázó feleket, hogy fogadják el a megállapításait. Ilyen jogkörei csak a bíróságnak vannak, ezért úgy tűnik, Kocsis Árpádnak sem lesz más választása, mint feljelentést tenni az ügyben. Ő azt mondja, korrupcióra és az érdekelt felek összejátszására gyanakszik, mert a műholdas felvételeken jól látszik, hogy a kérdéses telekrész az övé. Szlovákiában semmit sem lehet kizárni, de ha a telekmaffia már másfél méteres földsávra is ráfanyalodik, akkor nagyon rosszul állunk.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?