Kočner nem vehetett részt az apja temetésén

Marián Kočner
Pozsony |

Nem vehetett részt az apja temetésén Marian Kočner, a váltóhamisítással gyanúsított vállalkozó, aki jelenleg az újvároskai szigorított büntetés-végrehajtási intézetben van.

„A büntetés-végrehajtásról szóló törvény nem engedélyezi az intézmény elhagyását temetésen való részvétel céljából, tekintet nélkül a fogság okaira. A kar ezen kívül nem rendelkezik törvényes engedéllyel a gyanúsított szállítására" – nyilatkozta Adrián Baláž, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) vezérigazgatói irodájának igazgatója a TASR-nek szerdán.
 

A ZVJS-n kívül több forrás is megerősítette, hogy a temetésen nem lehetne Marian Kočner biztonságát és felügyeletét biztosítani. Ezen kívül hasonló esetekben más gyanúsítottaknak sem engedélyezték a hozzátartozójuk temetésén való részvételt. „A negyven éves gyakorlatom alatt nem találkoztam olyan esettel, amikor ideiglenesen kiengedtek volna valakit, hogy részt vegyen a hozzátartozója temetésén. Ehhez az kéne, hogy megszűnjenek a fogság okai" – mondta egy ügyvéd, aki a neve elhallgatását kérte.

A vállalkozó apja, Ivan Kočner 82 éves korában hunyt el hétfőn (1. 20.), a rózsahegyi kórházban. A családja szerdán egy órakor búcsúzott el tőle a helyi temetőben, ahová Marian Kočnert nem engedték el.

A rendőrség jelenleg azok miatt a levelek miatt folytat büntetőeljárást a vállalkozó ellen, amelyekkel Marian Kočner a börtönből üzenhetett bizonyos személyeknek. Mindez a Markíza tévécsatorna pénteki (1. 18.) híradásából derül ki. „A nyomozó az ügyben az igazságszolgáltatás akadályozása miatt folytat büntetőeljárást" – közölte a televízióval Michal Slivka, a rendőr-főkapitányság szóvivője. A NAKA rendőrei tavaly novemberben foglalták le a leveleket, amelyek másolatát átadták a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) felügyelő ügyészének.

Marian Kočner eddig kétszer kérvényezte a szabadlábra helyezését, a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) azonban mindkét alkalommal elutasította a kérelmét. Az elsőfokú bíróság döntését a Legfelsőbb Bíróság (NS) is megerősítette. A Különleges Ügyészi Hivatal felügyelő ügyészének javaslatára tavaly év végén szigorították Marian Kočner fogságát. A vállalkozó már megfordult a pozsonyi, újvároskai és a besztercebányai büntetés-végrehajtási intézetekben is, jelenleg megint az újvároskai börtönben van. Legközelebb Peter Šufliarsky főügyészhelyettes megölésének előkészítése miatt kell vallomást tennie, ezúttal tanúként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?