GALÉRIA: A világ egyetlen állandó Márai-kiállítása

márai-kiállítás

Tegnap délután nyitották meg a Mészáros utca 35. szám alatti épületben a Márai Sándor kassai születésű író életét bemutató állandó kiállítást. 

A telt házas megnyitón mások mellett Jáky Judit, Márai unokaöccsének lánya, illetve Rudolf Schuster volt államfő és egykori kassai főpolgármester is megjelent, akinél annak idején megértésre talált az első Márai-emlékszoba létrehozásának ötlete. 

Rigó Konrád, a szlovák kulturális tárca államtitkára  beszédében arról szólt: nem lehet más feladatunk, mint hogy újraértelmezzük és korunknak megfelelő módon felépítsük azt a polgári identitást, ami Márai soraiból kiolvasható és ez "számunkra, Szlovákiában élő polgárok számára különösen fontos, hiszen Márai a mi Kassánk szülötte".Mint mondta: a Márai-féle polgáriság lényege nem egy világnézet. "Talán egy keretként érthető, a világ olyan kereteként, amelyben egyáltalán lehetséges a közös emberi élet, azoknak a feltételeknek az összessége, amelyek az egyes ember számára a szabadságot biztosítani tudják". A politikus leszögezte: egy dolgot soha nem tűr el a Márai-féle polgári keret, ez pedig a szabadság, a vélemény szabadságának korlátozása, az emberi egyéniség háttérbe szorítása.

Köteles Szabolcs, a kiállítás létrehozásához jócskán hozzájáruló Csemadok kassai alapszervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy a kiállítás megnyitására egy hosszadalmas folyamat részeként tekintenek. „Ez egy harmincéves folyamatnak a kicsúcsosodása, de remélhetőleg nem a vége. Márai Sándor kultuszának ápolása szülővárosában, Kassán a rendszerváltás után, hivatalosan 1991-ben kezdődött, amikor a Grosschmid család egykori tulajdonát képező ház homlokzatán elhelyezték az emléktábláját. 1998-ban a ház földszintjén megnyílt a Márai Sándor Emlékszoba. 2004-ben felavatták az író szobrát. Öccse, Radványi Géza filmrendező emléktábláját pedig 2016-ban leplezték le. Rengeteg embernek kellett önfeláldozóan dolgoznia azért, hogy ez a kiállítás itt és most megvalósulhasson” – mondta Köteles. Hozzátette, az eddigi emlékszobát tegnaptól egy hiánypótló és a világon egyedülálló kiállítás váltotta fel, amelynek célkitűzése, hogy méltóképpen képviselje Márai Sándor emlékét az író életében központi szerepet betöltő városban. Mivel nem az egész ingatlan, hanem csak a kiállításnak otthont adó lakás tartozik a Csemadok helyi alapszervezetének tulajdonába, a többi lakóhoz és tulajdonoshoz is alkalmazkodinuk kell. 

„A lakás fenntartásának költségeit csak a belépőkből tudjuk fedezni, de ha valamilyen komolyabb beavatkozásra lenne szükség, az már nagyobb gondot okozna. Azt is el kell mondani, hogy a ház belépőtere, a homlkozat és a folyosó – amely szintén közös tulajdon – felújításra szorul, ezért ezekre folyamatos pénzforrásokat kell találni” – magyarázta Köteles Szabolcs. 

Potápi Árpád János, Magyaroszág nemzetpolitikáért felelős államtikára szerint Márai értelme ebben a házban bontakozott ki, itt érték azok a hatások, amely egész életében végig kísérték. „Ha Kassa nevét mondjuk, akkor Máraira is gondolunk, és ez fordítva is érvényes. Márai bárhova is került életében, neve, munkássága és irodalma mindig összefonódott Kassáéval. Örülök annak, hogy a Csemadokkal összefogva sikerült a ház túlnyomó részét megvásárolni és felújítani, amire a kormány az elmúlt időszakban közel 530 ezer eurót folyósított. Azt is meg kell említeni, hogy a szlovák kulturális minisztérium is támogatja az intézmény működését, hiszen két alkalmazott bérét biztosítják” – nyilatkozta lapunknak az államtitkár. Jáky Judit, Márai Sándor unokaöccsének lánya külön köszönetet mondott Rudolf Schusternek azért, hogy a kilencvenes évek elején az emlékszoba kialakításának gondolata elsőként nála talált megértésre. „Édesapám a Márai emléktáblától és a Márai emlékszobán át egészen a Márai Stúdió kialakításáig mindent együtt végeztek Kolár Péterrel, a Csemadok kassai alapszervezetének egykori elnökével. Ez a helyszín, ahol mától egy új kiállítás várja a látogatókat, nekem elsősorban a Grosschmid család otthonát jelenti. Azt az otthont, ahol nagymamám és családja élete legmeghatározóbb szakaszát töltötte. Ebből az otthonból ők és a hozzájuk tartozó bútorok és személyes tárgyak is velük költöztek tovább. Ez az életforma később Miskolcon, majd Budapesten folytatódott. Én ezeket a tárgyakat a mindennapokból ismertem, hiszen többségük nagymamámhoz került. A családi összejövetelek ezek között a tárgyak között zajlottak hosszú ideig. Az ebédlőasztalt sokan ültük körül, ilyenkor nagymamám gyakran mondta: Figyelem, Sanyika írt! És akkor felolvasta Márai Sándor kézzel írt levelét valahonnan az emigrációból” – hangzott el Jáky Judit köszöntő beszédében. A látogatót Márai Sándor idézetei vezetik végig a kiállításon, amely időrendben és tematikusan mutatja be az író életét és életművét. A szövegeket különféle fotók, portrék, dokumentumok és kötetek egészítik ki. A technikai eszközök segítségével képeket nézhetünk a korabeli Kassáról, fényképeket az író családtagjairól, meghallgathatjuk Márai Sándor, Lola, illetve Radványi Géza hangját, és olvashatunk is róluk. 

A kiállításon látható bútorok eredetiek, a Márai Sándor-kiállításokat évtizedek óta támogató Jáky családnak köszönhetően kerülhettek Miskolc és Budapest után újra Kassára. A kiállításon helyet kap az író felesége, Matzner Ilona, Lola is, akivel több mint hat évtizeden keresztül éltek együtt, aki műveinek első olvasója volt, aki egész életében segítette és támogatta férjét az alkotásban. Lola családjától származik egy 1838-ban készült női szekreter. 

A világ egyetlen állandó Márai-kiállítását hétfőn kívül a hét minden napján, reggel tíztől délután öt óráig tekinthetik meg az érdeklődők. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?