Újabb heves vita a gútai testületben

gúta testület
Gúta |

Már másodszor alakult ki heves vita a szakbizottságok számáról, azok tagjairól a tavaly novemberi választásokon felállt új képviselő-testületben.

A decemberi alakuló ülésen három képviselő, Angyal Béla, Ferencz László és Németh Iveta – mindhárman a függetlenekből álló ForTe csoportosulás színeiben szereztek mandátumot – a szakbizottságok számának szerintük a szervezési renddel ellentétes csökkentése miatt kivonultak a teremből. Nem tetszett nekik a szakbizottsági elnöki posztok szétosztása sem az egyes frakciók között. Csoportjuknak a közrendvédelmi bizottság „jutott”, amit végül elfogadtak, de míg a többi bizottsági elnököt még decemberben megválasztották, addig e bizottság elnökének személyéről (Németh Iveta) csak most tudott dönteni a testület. A legutóbbi ülésen már az egyes szakbizottságok tagjainak megválasztása volt napirenden, és mint Horváth Árpád (MKP) polgármester jelezte, a bizottsági elnökök saját belátásuk szerint állították össze ezt a listát. A kiszorítósdi itt is folytatódott, három képviselő, Samu István (akit társai az alakuló ülés másnapján kizártak az MKP-frakcióból), Angyal Béla és Forgács Attila (helloGúta csoport) egyik bizottságban sem kapott helyet. Több bizottságban csupán egyetlen képviselő, maga az elnök tevékenykedik, a többiek külső szakértők. Angyal Béla rámutatott, hogy a külsősök közül vannak, akik több bizottságba is bekerültek, és szerinte aránytalanul felülprezentáltak a városi intézmények vezetői és alkalmazottai a bizottságokban. Koczkás Beáta alpolgármester (MKP) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy bármelyik képviselő bármelyik szakbizottsági ülésen részt vehet, függetlenül attól, tagja-e az adott bizottságnak vagy sem. Egymásra mutogattak a képviselők abban a vitában is, hogy a bizottsági elnöknek kellett-e volna megszólítania egyiküket-másikukat, vagy fordítva, a képviselőknek kellett volna jelentkezniük, hogy dolgozni szeretnének valamelyik bizottságban. 

Míg az előző választási ciklusban volt oktatásügyi és kulturális szakbizottság is városban, most a kettőt összevonták. Madarász Róbert (MKP), a bizottság elnöke megjegyezte, nehéz volt úgy kiválasztani a tagokat, hogy minden területet lefedjenek. Erre reagálva Forró Tibor (hellóGúta) megjegyezte, akkor talán meg kellene fontolni a kulturális bizottság visszaállítását. Ferencz László javasolta, hogy Samu Istvánt – aki az előző ciklusban a kulturális bizottságot vezette – és Angyal Bélát, aki helytörténészként komoly munkát végez, vegyék be az oktatási és kulturális bizottságba, de a többség ezt elvetette. Ahogyan azt sem hagyták jóvá, hogy Németh Iveta tagja legyen az egészségügyi és szociális bizottságnak; kérését egyébként azzal indokolta, hogy a közrendi és a szociális bizottság munkája több pontban – elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetű lakosok problémáját illetően – összefügg.

A szavazások alapján úgy tűnik, a 17 tagú testületben kialakult egy 10:7-es arány az egyes frakciók, csoportok között. Ferencz László már az előző ülésen is jelezte, vannak, akiket kihagynak az egyeztetésből, és szerinte ez a trend a bizottsági tagok kiválasztása során is folytatódott. Angyal Béla a politikai kultúrát kérte számon képviselőtársain, szerinte 10 ember dönt, a többieknek pedig kijelölték a helyet a sarokban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?