Egyre borúlátóbbak a nagy cégek vezetői

Davos |

A világ majd minden országában csökken a globális gazdasági növekedésbe vetett bizalom, az óvatosság a meghatározó a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a kedden megnyitott davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

A világ élvonalbeli könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó társasága, a PwC 2018 szeptembere és októbere között 91 országban, 1378 vezérigazgatóval készített interjút. Az üzleti vezetők közel 30 százaléka – ez hatszorosa az előző évi 5 százaléknak – úgy véli, hogy a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban csökken, ami a pesszimizmus rekordmértékű növekedését mutatja. Az eredmény éles ellentétben áll azzal, hogy tavaly a globális gazdasági növekedési kilátásokat optimistán megítélő válaszadók aránya a megelőző évhez képest rekordmértékben, 29 százalékról 57 százalékra nőtt.

A válaszadóknak manapság csupán a 42 százaléka bízik a gazdasági kilátások javulásában, ami a 2018-as 57 százalékhoz képest jelentős csökkenés.

Összességében úgy látják, hogy a vezérigazgatók globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos véleménye idén alapvetően borúlátó tendenciát mutat. A legjelentősebb változás az észak-amerikai vezérigazgatók körében volt, ahol az optimizmus a 2018-as 63 százalékról 37 százalékra esett vissza. A vezérigazgatói optimizmus csökkenése saját országuk határain túl is hatást gyakorolt a növekedési tervekre. Az Egyesült Államok a válaszadók 27 százaléka szerint, ha szűken is, de tartja pozícióját, mint a növekedés szempontjából legfontosabb piac, ami a 2018-as 46 százalékhoz képest jelentős visszaesés. „A főbb gazdasági kilátások 2019-re nem túl optimisták. A kereskedelmi feszültségek és a protekcionizmus fokozódásával gyengül a bizalom” – nyilatkozta Bob Moritz, a PwC globális vezérigazgatója. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?