Czigler Sándor emlékére

Czigler Sándor

Hétfőtől szegényebb lett Galánta és környékének sportélete. Csendben, nyolcvanhárom éves korában távozott közülünk Czigler Sándor testnevelő tanár.

Évtizedekig a Kodály Zoltán Gimnáziumban tanított, s nyugdíjas évei alatt is gyakran megfordult falai között, hogy erőt gyűjtsön, merítsen légköréből, átadjon valamit egyéniségéből a fiatalabb nemzedéknek. Életének hatósugara jócskán túllépte kedvenc iskolájának határait, könnyen észrevehető nyomokat hagyott a mátyusföldi város és a környező települések futballéletében, edzőként, a fiatalok nevelésében tevékenykedett. Nem véletlenül mondták róla, hogy a galántai foci szíve. 

Hétköznapjai közben nemegyszer összehozott a sors bennünket. Mindig szolgáltatott valamilyen meglepetéssel, kedveskedett régi sporttörténeti ereklyével, hogy másoknak is maradjon sportmúltunk emlékeiből. Kevesen tudják róla, hogy egyik elindítója volt a II. világháború utáni első csehszlovákiai magyar bajnokságnak, a Csehszlovákiai Sport Vándorserlegének, amelyet 1967 és 1973 között rendeztek. Maga is szervezte, ő is Cséfalvay Szilárd pozsonyi testnevelő tanár ötletének megvalósítói közé tartozott. És az atlétikai versenyek eredményeinek szorgalmas gyűjtőjeként tűnt ki, kincstárából a csúcsok listája is előkerült. Amikor 1994-ben elindult a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága, Czigler Sándor is ott volt rendületlen támogatói, szervezői között. Mátyusföldi meghonosításáért is sokat tett. 

Sportéletünkben végzett munkájáért 2016-ban emlékplakettet vett át a 3. Diákolimpián. Dunaszerdahelyen a magyar alapiskolások országos döntőjének megnyitóján érte ez a megtiszteltetés, mindnyájunkat, de főleg a fiatalabb évjáratúakat emlékeztetve arra, hogy az elődök tevékenysége nem merülhet feledésbe. Akkor találkoztunk utoljára, jót beszélgettünk a sportgimnázium diákjainak jelenlétében, kár, hogy ebből semmit sem rögzítettünk. Sanyi bácsi ott is hű maradt önmagához, és emlékeinek felelevenítése mellett azzal is kedveskedett, hogy elhozta megmutatni a Csehszlovákiai Sport Vándorserlegét, amelyet akkori iskolája, a mai Kodály Zoltán Gimnázium vitrinjéből kért kölcsön. És meglepetésként más kordokumentumok is előkerültek.

Szorgalmas eredménygyűjtése, tényfeltáró munkája nyomán nyugdíjas éveiben a sporttörténet-kutatásba is belekóstolt. Feldolgozta a galántai futball százéves történetét, később pedig Vízkelet község kilenc évtizedes focimúltját is összegyűjtötte. Mindkettő könyvben is megjelent. 
Galánta és a Mátyusföld sportéletének meghatározó egyénisége távozott közülünk.

Czigler Sándor temetése csütörtökön 15 órakor lesz az galántai új temetőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?