Ma van a magyar kultúra napja, számos rendezvényt tartanak országszerte

Kölcsey

Január 22-e a magyar kultúra napja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc azt a verset, amely a magyar himnusz szövege lett, miután Erkel Ferenc – jó húsz évvel később – megzenésítette. Számos rendezvény várja az érdeklődőket országszerte.

 

Az egész magyar nyelvterületen a szokásosnál nagyobb érdeklődés övezi az e naphoz kötődő kulturális és művészeti eseményeket. Idén is számos helyen próbálják felhívni a figyelmet azokra a szellemi értékekre, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

A Szatmárcsekén élő költő, Kölcsey Ferenc harminchárom évesen írta meg a költeményt, amely csak hat évvel később jelent meg nyomtatásban, Kisfaludy Károly Aurorájában, a kéziraton még szereplő „a Magyar nép zivataros századaiból” alcím nélkül. Kölcsey munkáinak első kötetében, 1832-ben a Himnusz már a szerző által adott alcímmel olvasható.

Megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Pályaművét 1844. július 2án mutatták be a Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. Szélesebb nyilvánosság előtt 1844. augusztus 10-én énekelték először az Óbudai Hajógyárban a Széchenyi gőzös vízre bocsátásakor, hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel. Akkoriban ünnepi alkalmakkor még felváltva vagy együtt énekelték a Szózattal, a szabadságharc leverését követő elnyomás időszakában aztán a Himnusz lett a magyarok nemzeti imája.

Kölcsey külön lapokra írta és kéziratcsomagokban gyűjtötte verseit. A Himnuszt tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as években eltűnt, és csak több mint száz évvel később, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben. Szavai szerint ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. A Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december 29-én határozott a magyar kultúra napjának megtartásáról, a rendezvényekre először 1989 januárjában került sor.

Ma a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről, kiállításokat, koncerteket, könyvbemutatókat, irodalmi esteket rendeznek. E naphoz kapcsolódva adják át a kultúrával, oktatással kapcsolatos szakmai elismeréseket is, többek között a Márai Sándor-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat és a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 

Rendezvények országszerte

Komárom

Holnap, január 23-án 18 órakor a Csemadok-székház ad otthont A Himnusz születése és története című előadásnak. Történeti ismertetőt mond Stubendek István karnagy és Tarics Péter újságíró, a rendezvény szervezője a Széchenyi István Polgári Társulás.

Dunaszerdahely

Ma 18 órakor kezdődik a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsor a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Fellépnek a Sznf téri óvodások, Bertók Katalin és István, a Szent György Kórus, Rajkovics Péter, Lelkes Boróka, a Dunaág Néptánc-műhely és a Pántlika zenekar, Antal Ottó.

Gömörhorka

Január 26-án, szombaton a község önkormányzata és a gömörhorkai Horka Kft. közösen szervez ünnepi műsort 14.30 kezdettel a helyi művelődési házban. Fellépnek a magyar óvodások, a magyar iskola Napsugár tánccsoportja, a Sajóhangja énekegyüttes, az Andrássy Dénes Férfikórus, az Új Gömör Néptáncegyüttes, Bartók Attila, Kerepesi Igor, Máté Adrienn és Tömöl Gabriella.

Kassa

Ma 13 órakor nyílik a Márai Sándor Emlékkiállítás a Mészáros utca 35. szám alatti Márai Emlékházban, ahol az író gyermekkorában élt családjával. Szervező: a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.

Szepsi

Gazdag programmal készülnek a magyar kultúra napjára pénteken, január 25-én 16 órától a városi művelődési központban. Az est díszvendége Meister Éva, erdélyi származású színművész, a Magyar Kultúra Lovagja, a Trianoni harangok című műsorával. Fellépnek a Tompa Mihály-szavalóverseny, a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő, az Ipolyi Arnold népmesemondó verseny, a Ki a vagány a vidéken ifjúsági tehetségkutató és az Őszirózsa magyarnóta-verseny országos győztesei: Képes Lóránt Restéről, Berta Lucia Fanni Kenyhecről, Szitás Ida Miglécnémetiből, Viszlai Anna Rozália és Viszlai Tibor, Balta Rita, Rezes Gyula Szepsiből, Demko András Nagyidáról, valamint a Napsugár Női Éneklőcsoport Jánokról, a Buzitai Citerazenekar, a Rozmaringsarj Gyermek Néptánccsoport Abaújszináról, a Szepsi Asszonykórus és a Vox Columbellae Vegyeskar Szepsiből.

Királyhelmec

A Csemadok Királyhelmeci Hajdó Géza Alapszervezete ma 18 órai kezdettel szervezi meg a magyar kultúra napja alkalmából Kulcsár-Székely Attila erdélyi színművész Wass Albert írásaiból összeállított Mustármag című önálló estjét a városi hivatal nagytermében.


A magyar kultúra napja a közmédiában

A Duna Televízió ma a sorozatok között versekkel készül, illetve emblematikus műsoraiban is foglalkozik a jeles nappal.

A Család-barát című magazinműsor az Országos Széchenyi Könyvtárba kapcsol, ahol csak ma állítják ki a Himnusz kéziratát, és ennek kapcsán a Himnusz keletkezéséről beszélgetnek, illetve a vers helyéről a kultúrában. A 20.25-kor kezdődő Önök kérték is több bejátszással emlékezik meg a magyar kultúra napjáról. Este pedig Bereményi Géza 1988-as filmdrámáját, az Eldorádót láthatják a nézők Eperjes Károllyal, Pogány Judittal és Eszenyi Enikővel a főszerepben.

Az M5 kulturális csatorna munkatársai három meglepetéshelyszínen rendhagyó órákat tartanak gyerekeknek.

Este a csatorna vitaműsorában, a 21 órakor kezdődő Ez itt a kérdésben az érdeklődők megtudhatják, hogy a Magyarországon élő külföldi alkotók, művészek, miért szeretik a magyar kultúrát, és a külhoni magyar intézetekbe betérők mire kíváncsiak a magyar kultúra kínálatából. Ezt követi az 1973-as első magyar egész estés rajzfilm, a János vitéz felújított változatának bemutatója.

A Kossuth Rádió is tematikus nappal várja a hallgatókat.

A Napközben című műsor 9 és 10 óra között országos körképpel készül arról, milyen rendezvények várják a hallgatókat Magyarország különböző pontjain. Majd az olvasás fontosságáról és az élethosszig tartó tanulásról lesz stúdióbeszélgetés, amelyből megtudhatjuk, miként fogadják az egyetemek és a magánszféra, ha valaki 40-en túl beül az iskolapadba. Délután a Jó napot Magyarország! is beszámol a magyar kultúra napjának eseményeiről.

A műsorok az interneten keresztül is követhetik, illetve korlátozott ideig visszanézhetőek a .mediaklikk.hu oldalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?