Fernández utolsó versenye

Javi

Sorozatban hetedik Európa-bajnoki címét szerezheti Javier Fernández a szerdán kezdődő műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokságon Minszkben. A spanyolok klasszisának ez lesz az utolsó versenye, az Eb után visszavonul.

Meglesz a hetedik?

Fernández a pjongcsangi olimpián bronzérmet szerzett, és már akkor is úgy fogalmazott, több olimpián vagy vb-n biztosan nem indul, az Eb-részvétel lehetőségét viszont nyitva hagyta. Később megerősítette, hogy ott lesz a 2019-es Európa-bajnokságon, a minszki kontinensviadalra viszont már nem úgy készült, mint korábban. Az olimpia után Torontóból visszaköltözött Spanyolországba, show-kat és koristáborokat szervezett, egyetlen versenyen vett részt, a meghívásos Japan Openen, ahol Európa csapatát erősítette. Csak röviddel az Eb előtt utazott vissza Kanadába Brian Orserhez. „Valamivel hosszabb ideig szerettem volna készülni az Eb-re, de így is azt gondolom, van esélyem győzni” – nyilatkozta Fernández egy decemberi madridi show után.

Esélyes címvédők

A fehérorosz fővárosban Fernándezen kívül két pjongcsangi érmes lesz ott – a női verseny fő esélyese az ötkarikás bajnok és egyben Eb-címvédő Alina Zagitova. Az olimpiai ezüstérmes Jevgenyija Medvegyeva, aki az idei szezontól szintén Brian Orsernél edz, az orosz bajnokságon csak 7. lett, ezért csak tartalékként nevezték az Eb-re. Helyette Sztanyiszlava Konsztantyinova és Szofija Szamodurova mutathatja meg magát, az orosz lányok akár a teljes dobogót kisajátíthatják maguknak.

Jégtáncban vélhetően megszorítani sem lehet az olimpiai ezüstérmes és tavalyi Európa-bajnok Gabriella Papadakist és Guillaume Cizeront, a szűk páros mezőny (csak 12 duó nevezett, és betegség miatt még közülük is visszalépett egy) két fő esélyese pedig szintén a címvédő kettős, az orosz Jevgenyija Taraszova és Vlagyimir Morozov, illetve az idén még veretlen franciák, Vanessa James és Morgan Cipres.

Ivett célja a top 10

Magyarország három kategóriában indít versenyzőt – a férfiaknál Borovoj Alexander, a nőknél Tóth Ivett, jégtáncban pedig az Anna Janovszkaja, Lukács Ádám kettős képviseli a magyar színeket.

Tóth Ivett a tavalyi szezon után hazatért Svájcból, s immár Kulcsár Zsófia irányításával újra Budapesten, a Vasas versenyzőjeként készül. Célja az első tízbe kerülés – 2017-ben Ostravában már volt Eb-8., s ezt most megismételheti.

A Janovszkaja, Lukács jégtánckettős nem számszerű helyezésben gondolkodik a minszki megmérettetés előtt. „Ugyanúgy készülünk az Eb-re, mint az eddigi versenyekre. Megpróbáltunk a Négy nemzet-bajnokság óta fejlődni minden olyan dologban, amiket az edzőink kértek tőlünk. Hiszünk benne, hogy ki tudjuk hozni magunkból a lehető legtöbbet, amikor kell. Ez a célunk, nem konkrét pontokban vagy helyezésekben gondolkodunk” – mondta lapunknak Lukács Ádám.

A párosok mezőnyében nem lesz magyar versenyző, pedig tavaly a vb-n Magyar Márk és Jelizaveta Kasicina újoncként nem vallott szégyent. Megkeresésünkre azonban Magyar Márk elárulta, szétváltak útjaik az orosz születésű korcsolyázóval. „Lizával befejeztük a közös munkát szeptember közepén. Nagyon sokat nőtt, és szétesett a koordinációja. A nyár végi edzések után gyakorlatilag rosszabbak voltunk, mint előtte... Alig voltak stabil elemeink, így nem volt értelme folytatni. Ebben a szezonban nem versenyzem, de ha minden úgy alakul, ahogy szeretném, következő szezontól versenyzem újra” – tájékoztatott Magyar Márk.

 

Érdekes

Az Eb műsora (közép-európai idő szerint)

Szerda

9.45: női rövidprogram

16.00: megnyitó

16.45: páros rövidprogram

Csütörtök

10.00: férfirövidprogram

17.25: páros kűr

Péntek

10.40: jégtánc, ritmustánc

16.00: női kűr

Szombat

9.15: férfikűr

14.25: jégtánc kűr

Vasárnap

13.00: gála

Rajičová visszatért

Szlovákia a nők között két versenyzőt indíthat, ahogy tavaly Moszkvában, úgy Minszkben is Nicole Rajičová és Silvia Hugec lép majd jégre. A pjongcsangi olimpián 14. helyen végzett Rajičová szereplésében nem lenne semmi meglepő – ha a tavalyi milánói vb után, ahol félig sérülten versenyzett, és a kűrbe sem jutott –, nem közölte volna, hogy egy ideig szünetet tart. A New York-i születésű versenyző Pozsonyba költözött, a pénzügyminisztériumban kezdett dolgozni, de hiányzott neki a jég, ezért úgy döntött, visszatér. A szlovák bajnokságot megnyerte, de a Négy nemzet-bajnokság összesített eredménylistáján csak 5. lett, kérdés, mire lesz képes az európai mezőnyben.

Új szabályok

Ha valaki csak az Eb-k, vb-k idején figyeli a műkorcsolyát, meglepetésként hathat számára, hogy az idei szezontól ismét komoly szabályváltozások léptek életbe. Az egyik a programok hosszát illeti – immár a férfiaknál és a párosoknál is négy perc a kűr, a korábbi négy és fél perccel szemben. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a férfiak egy ugrással kevesebbet mutatnak be, a párosok kűrjéből pedig kimarad egy forgás.

A pontozási rendszer is változott – a korábbi -3-tól +3-ig terjedő skála helyett immár -5-től +5-ig terjednek az úgynevezett kiviteli pontok (grade of execution) egy-egy technikai elemnél. Ez azt is jelenti, hogy a korábbi legmagasabb pontszámok a „történelmi statisztikák” kategóriájába kerültek, az új rendszerben tiszta lappal indulnak a versenyzők, a két szisztémában elért pontokat ugyanis nem lehet igazságosan összevetni.

Változott az is, hogy az egyéni versenyzők csak két triplát vagy egy triplát és egy négyfordulatost ismételhetnek meg a kűrben (nem lehet például egy kűrön belül két négyfordulatos salchowot és két négyfordulatos toeloopot ugrani, ami a férfiak mezőnyében bevett módszer volt a négyfordulatosok maximalizálása érdekében), és a korábbiakkal ellentétben a rövidprogramban legfeljebb egy, a kűrben pedig legfeljebb három ugrásért vagy ugráskombinációért jár bónusz, ha a program második felében hajtja végre őket a versenyző. (Az Eteri Tutberidze csapatába tartozó korcsolyázók, elsősorban Zagitova és részben Medvegyeva, ugyanis korábban az összes ugrást program második felébe zsúfolták bele, hogy ezzel is több pontot gyűjtsenek.)

Jégtáncban is számos kisebb-nagyobb változás történt, például másképpen értékelik a twizzle-ket, és egy új koreográfiai elemmel, a „csúszással” is dolgozhatnak a versenyzők. A rövidtáncot pedig az idei szezontól ritmustáncnak hívják, de a tánc lényege az maradt, mint a korábbi szezonokban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?