Pellegrini kormánya készül a durva brexitre

brexit
Pozsony/London |

Ha kemény brexitre kerül sor, akkor az többek közt a szlovák gazdaságot is érinteni fogja. Emiatt Peter Pellegrini miniszterelnök egy tárcaközi egyeztetést hívott össze. Tegnap Theresa May brit kormányfő új javaslatokkal rukkolt elő.

 

A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy az eredeti brexitmegállapodás megbukott, és azt mondta, meg kell várnunk, mit tartalmaz a Theresa May brit miniszterelnök újabb egyezménytervezete. Pellegrini azonban hangsúlyozta, Szlovákiának az ún. kemény, azaz megállapodás nélküli brexitre is fel kell készülnie. A miniszterelnök kiemelte, a briteknek az unióból való távozása után is a reciprocitás elvét fogják érvényesíteni. Így azok a szlovák állampolgárok, akik a kemény brexit napjáig a szigetországban dolgoznak, továbbra is élvezhetik azokat az előnyöket és jogokat, amelyeket eddig. A reciprocitás elvének megfelelően ez a brexit napjáig Szlovákiába települő britekre is érvényes. Ezt követően NagyBritannia egy unión kívüli ún. harmadik országnak számít majd. A kormány február 15-ig a parlament elé terjeszti az összes olyan törvénymódosítási javaslatot, amelyre egy kemény brexit esetén szükség lehet. A módosításokat gyorsított eljárásban szeretnék tárgyalni.

A kemény brexit sok bonyodalmat okozhat a polgároknak is. Pellegrini elmondta, törvényt kell hozniuk például a szigetországban ledolgozott éveknek a nyugdíjba való beszámítása végett. Az igazságügyi tárca is felkészül arra, hogy a polgárok élethelyzetéből adódó egyedi eseteket, így a válást, gyermekelhelyezési kérdéseket kezelje. A briteknek az unióból való megállapodás nélküli kilépése után ugyanis érvényét vesztik az ilyen ügyeket szabályozó megállapodások, de nem lépnek a helyébe újak. Ebbe a problémakörbe tartozik az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok elismerése is. Pellegrini szerint jelenleg 80–100 ezer szlovák állampolgár él a szigetországban. A kereskedelem nehézkessé válásával a szlovák GDP 0,2–0,5%-kal eshet vissza, ami 200–500 millió eurónyi bevételkiesést jelenthet a gazdaságnak. Sem a bennmaradás, sem az újabb népszavazás nem megoldás – közölte tegnap Theresa May brit kormányfő, aki ismertette a kilépés egy újabb tervét. Ingyenes lesz a külföldi EUállampolgárok számára a brit EUtagság megszűnése utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik már befizették a 65 fontos díjat, azok visszakapják pénzüket.

 

Kapcsolódó cikkünk

May újabb tervvel rukkolt elő

Újabb tárgyalásra tett ígéretet a brexittel kapcsolatban a brit alsóház előtt Theresa May brit kormányfő. Az új tervéről január 29-én szavazhat a parlament.

A brit kormányfő széleskörű konzultációt ígért – például az országrészek és érdekvédelmi szervezetek bevonásával –, ugyanakkor nem engedné ki a kezéből a vezetést: „a tárgyalás a kormány felelőssége a kiválásról és a jövőbeli viszonnyal kapcsolatban is” – fogalmazott. Azt is kiemelte: folyamatosan tájékoztatni a parlamentet, de bizalmasan, mert az információk kiszivárgása gyengítheti a tárgyalási pozícióját. Kiemelte: az új javaslatoknál is szem előtt tartják a dolgozók jogait. „Az itt élő és dolgozó uniós állampolgárok jogai nem sérülhetnek sem akkor, ha megállapodással, sem akkor, ha megállapodás nélkül lép ki az EU-ból az Egyesült Királyság.” Arról is beszélt, hogy a tesztüzemben tegnap indult regisztráció 65 fontos díját eltörölheti a kormány. Jacob ReesMogg, a May elleni pártpuccsot kezdeményező brexitpárti képviselő azt ígérte, ha May képes elfogadható megoldást találni az ír backstop kérdésére (arra, hogy az ír–északír határ átjárhatóságát biztosítani hivatott vészmegoldás nem tartja bent határozatlan időre a briteket az EU vámuniójában), akkor azok a konzervatívok is mellé állnak, akik a múlt heti voksoláson elutasították javaslatát. Ám egyelőre az sem világos, milyen szavazás is várható jövő kedden az újabb javaslatról.

Az elmúlt hét elutasítása után világossá vált, hogy stratégiát kell változtatni – mondta Theresa May, és felsorolta, ki mindenkivel találkozott a keddi szavazás óta, amikor 230 szavazattal utasította el a ház az általa letárgyalt brexitről szóló megállapodást. Kiemelte: Jeremy Corbyn munkáspárti vezér nem vett részt az összpárti konzultáción. Hangsúlyozta, széles körű konszenzus van arról, hogy az Egyesült Királyság nem léphet ki az EU-ból megállapodás nélkül. Azt sem fogadja el, hogy visszavonnák a kilépést elindító 50. cikk szerinti indítványt. Ennek megfelelően újból kizárta a második referendum lehetőségét is. Az eljárás meghosszabbítása is felmerül lehetőségként, az EU azonban ebbe nem megy bele anélkül, hogy valamilyen ajánlatot ne tenne London – emlékeztetett May. Az ír határkérdéssel kapcsolatban arról beszélt: soha fel sem merült, hogy újratárgyalnák az északír békemegállapodást – ennek egyik pontja, hogy a sziget két fele között biztosítani kell az akadálytalan átkelést. A rengeteg kizárás csak egy dolgot jelenthet: a B-terv valójában annyi, May megpróbálja rávenni az EU vezetőit, változtassanak a megállapodáson – Brüsszel éppen ezt szokta kizárni. (czg, ú, MTI, hvg.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?