Szlovákiában a legdrágább a vitamindús élelmiszer

Kampány a zöldség- és gyümölcskivitelért
Pozsony |

A szlovákiai családok nem egész felének az asztalára kerül naponta friss zöldség és gyümölcs, ami az elemzők szerint nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a visegrádi országok közül ezekhez Szlovákiában juthatunk hozzá a legdrágábban.

Egy átlagos szlovákiai lakos évente 104,7 kilogramm zöldséget és 60,6 kilogrammnyi gyümölcsöt fogyaszt. „Ez ugyan több, mint tíz évvel ezelőtt, a szakemberek által javasolt mennyiségtől azonban jócskán elmarad. Ha az egészségügyi szakemberek javaslatait be szeretnénk tartani, évente csaknem az ötödével több zöldséget és a harmadánál is több gyümölcsöt kellene fogyasztanunk” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője.

Hogy az étrendünkből hiányoznak a vitamindús élelmiszerek, azt az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat felmérése is alátámasztja. Eszerint zöldséget vagy gyümölcsöt naponta a lakosság kevesebb mint fele fogyaszt.

Legalább egy gyümölcsöt naponta a megkérdezettek 47 százaléka fogyaszt (az uniós átlag 56 százalék), zöldséget pedig csak a 44 százalékuk (az EU-átlag 50 százalék).

Ez ráadásul csak az átlag, így sokkal riasztóbbak az eredmények, ha a nemek közötti különbségeket is figyelembe vesszük. Míg gyümölcsöt a nők 54 százaléka fogyaszt naponta, a férfiaknak csupán a 40 százaléka. A zöldség esetében a nőknél ez az arány 50, a férfiaknál 38 százalék körül mozog. „A falvakban és kisebb városokban élők több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a nagyvárosokban élők, és nagyobb fogyasztás jut az idősebb generációkra is a fiatalabbakkal szemben” – tette hozzá Sadovská.

Annak ellenére, hogy az uniós átlagnál is kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a kiadásainkon ezt nem érezzük meg. Egy átlagos, 100 eurós vásárlásból ezek 15 eurót tesznek ki. Kiadásaink 7 százalékát fordítjuk gyümölcsre, 8 százalékát pedig zöldségre. Tavaly mindkét élelmiszerfajta drágább volt, a gyümölcsért 7, a zöldségért átlagosan 2 százalékkal fizettünk többet, mint egy évvel korábban. Az év folyamán azonban látványos kilengéseknek lehettünk tanúi.

A visegrádi országok közül a zöldséghez és a gyümölcshöz is Szlovákiában juthatunk hozzá a legdrágábban.

Lengyelországban 28, Csehországban 16, Magyarországon pedig nem egész 10 százalékkal alacsonyabbak az árak. Ráadásul a Szlovákiában vásárolt zöldség és gyümölcs nagy része is behozatalból származik. „A gyümölcsbehozatal például hatszor akkora, mint a kivitelünk, a zöldség esetében a különbség kilencszeres” – mondta Sadovská. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?