Üljenek át buszokra, összeomlik a pozsonyi közlekedés

Mlynské Nivy
Pozsony |

Pozsony történetében eddig soha nem voltak olyan forgalmi dugók, mint amilyenekre február közepétől kell számítani. Míg eddig csak a csúcsforgalom idején voltak hosszú kocsisorok a városban, Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo szerint február közepétől már egész nap dugókban fognak araszolni a sofőrök.

A D4-es körgyűrű és az R7-es gyorsforgalmi út építése miatt lezárják a Kikötői híd és a Bajkalská utca kereszteződését, az új Nivy buszpályaudvar építése miatt pedig teljesen lezárják a forgalmas Mlynské nivy utcát. A korlátozások nem napokat és heteket, hanem hosszú hónapokat és éveket vesznek majd igénybe – tájékoztatott Vallo.

 

Nincs más kiút

A legrosszabb közlekedési helyzet a város déli bekötőútjain, Somorja irányából várható, ahol már jelenleg is rendkívül zsúfolt a forgalom. Mivel az R7 építése miatt lezárják a Kikötői híd alatt körforgalmat, s nem lesz lehetőség a Slovnaft utcáról le- és feljutni a hídra, pontosabban a D1-es sztrádára, az elkerülő út az egyetlen lehetséges utcán, a Gagarin utcán fog vezetni ráadásul úgy, hogy a személyautók a városból kifele a jelenlegi két sáv helyett csak egyben közlekedhetnek majd, a másik sáv a tömegközlekedésnek lesz elkülönítve. A városközpont irányába a jelenlegi két sáv mellett alakítják majd ki a harmadik buszsávot.

„Tudjuk, hogy a helyzet tragikus lesz és olyan rossz, mint amilyen rossz eddig soha nem volt. Sajnos azért jutottunk idáig, mert a város előző vezetése halogatta a forgalomkorlátozások beindítását, így most már nincs más lehetőség, mint egyszerre lezárni az utakat”

– mondta Vallo azzal, hogy a kialakult helyzetet, s a több kilométeres kocsisorokat csak úgy sikerül majd elkerülni, ha az emberek megértik, hogy autóval nagyon körülményes lesz a fővárosban közlekedni, s a sofőrök átülnek buszokra és trolikra.

Rendőrségi ellenőrzés

Azt, hogy a sofőrök nem használják-e a buszsávokat, gyakorlatilag szüntelenül ellenőrizik majd a rendőrök. Erre a célra más megyékből is kértek erősítést, az egyenruhások munkáját a helyszínen rendőrségi helikopter is segíti majd, amely a magasból figyeli a közlekedési helyzetet. Vallo szerint az elkerülő utakon olyan inteligens szemaforokat fognak felszerelni, amelyek szükség esetén előnyben tudják részesíteni a buszokat és a trolikat.

A város kiszámolta, hogy a legnagyobb forgalmi dugókat csak a tömegközlekedés segítségével lehet majd elkerülni. Például jelenleg csúcsforgalom idején a Gagarin utcán egy óra leforgása alatt 900 ember utazik autókban, s 3700 autóbuszokban és trolikban azzal, hogy a tömegközlekedésben jelenleg is minimum ezer fős rezerva van. A város azt akarja elérni, hogy óránként minimum 4700 ember utazzon tömegközlekedéssel ezen a szakaszon, szükség esetén tovább tudják növelni a kapacitást. Növelni fogják a vereknyei temető melletti parkolót, amit elsősorban azok használhatnának, akik Somorja irányából érkeznek a városba.

A Bajkalská utcán becslések szerint február közepétől 200 százalékkal megugrik a forgalom, ami ugyancsak rendkívül nehezíti majd a fővárosban a közlekedést, ezért az erre közlekedő buszok menetrendjét sűríteni fogják.

Mikortól meddig?

A munkálatok és az útlezárások február 15-től kezdődnek meg, az elkerülőutakat ezen a hétvégén fogják kijelölni úgy, hogy a teljes útzár az ezt követő hétfőn, tehát február 18-án lép hatályba.  

Amit biztosra tudni, hogy a Mlynské nivy utcát a földalatti körforgalom építése miatt fél évre teljesen lezárják, a következő fél évre pedig csak a tömegközlekedést fogják beengedni az utcára. A buszok és trolik a Mlynské nivy utcával párhuzamos Páričková utcán fognak közlekedni, itt megtiltják a parkolást s a jelenleg egyirányú utcát mindkét irányban megnyitják a buszoknak. Az utca lakói a buszpályaudvart építő HB Reavis földalatti garázsaiban parkolhatnak majd az útzár idején.

A Kikötői híd és a Bajkalská utca találkozása valamivel bonyolultabb, hosszabb távú építkezés, itt ugyanis teljes egészében törölni fogják a jelenlegi körforgalmat, s a Kikötői hídra minden irányban új fel- és lejáratokat fognak építeni. Ez becslések szerint közel két évig fog tartani, ezalatt az idő alatt pedig részleges vagy teljes útzárak lesznek érvényesek, hosszabb rövidebb ideig. Az útzárakról a város egy jövő héten beindított speciális honlap, plakátok és reklámfilmek segítségével fogja tájékoztatni a főváros lakóit.

Idő mint motiváció

A főpolgármester szerint az embereket nem fogják olcsóbb buszjegyekkel vagy bérletekkel motiválni. „Az olcsóbb vagy ingyenes jegy nem megoldás, mert az is valakinek meg kellene fizetni. Az ingyenjegy ugyanis valójában soha nem ingyenes. Mi azzal fogunk motiválni, hogy a tömegközlekedéssel való utazás lényegesen gyorsabb lesz” – mondta Vallo.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?