Mistrík, Čaputová és Mikloško Šefčovič és a Smer összefonódására figyelmeztetnek

Maroš Šefčovič
Pozsony |

Robert Mistrík, Zuzana Čaputová és František Mikloško elnökjelöltek pénteken felhívták a figyelmet az ellenjelölt, Maroš Šefčovič és a Smer-SD párt közötti összefonódásra. Mistrík szerint azáltal, hogy Šefčovič elfogadta a Smer-SD ajánlatát, annak a pártnak az arcává vált, amely a korrupció és az igazságtalanság jelképe. Čaputová kétségbe vonta, hogy Šefčovič érdekelt lenne abban, hogy sikerrel kivizsgálják a korrupciós ügyeket, és hogy Szlovákia igazságos országgá váljon.

„Az elnökválasztás tétje többek között az is, hogy az összes botrány és vereség után a Smer képes lesz-e többséget szerezni. Mindent megteszek azért, hogy ne szerezzen” – jelentette ki Mistrík pozsonyi (Bratislava) sajtótájékoztatóján. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy az elnökválasztás első fordulójában a lehető legerősebb és a lehető legszélesebb támogatást élvező demokratikus jelölt induljon.

Čaputová pénteki állásfoglalásában kijelentette: alternatívát akar képviselni Šefčovičcsal szemben. „Nagy kérdőjel számomra Maroš Šefčovič kapcsolata a Smer-SD kormánypárttal, és az is kérdés, hogy kinevezné-e Robert Ficót, a párt elnökét alkotmánybírónak” – tette hozzá.

Čaputová szerint több botrányos ügy szálai a Smer legfelsőbb vezetéséig érnek, ezért kétli, hogy Šefčovič államfőként képes vagy hajlandó lenne kihasználni ennek a hivatalnak a súlyát arra, hogy sikerrel kivizsgálják a korrupciós ügyeket, és hogy Szlovákia igazságos országgá váljon.

Mikloško tapasztalt diplomatának nevezte Šefčovičot, aki tiszteletnek örvend az Európai Bizottságban. Ugyanakkor szerinte nem hagyható figyelmen kívül, hogy a Smer-SD és Robert Fico „személyes” elnökjelöltje.

„A jelöltséggel felelősséget vállal Robert Fico és Robert Kaliňák katasztrofális politikájáért, amely miatt mindkettőnek le kellett mondania” – olvasható az elnökjelölt állásfoglalásában. Šefčovič Mikloško szerint úgy döntött, hogy összeköti az élettörténetét „a legrosszabbal, amit Robert Fico hozott a szlovák politikába”.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke pénteken jelentette be, hogy indul a márciusi elnökválasztáson. Korábban a Smer-SD párttól kapott ajánlatot, a pártvezetés biztosította őt a támogatásáról. Šefčovič pénteken nagyra értékelte a Smer-SD bizalmát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tagja a pártnak. A Smer-SD anyagi támogatását el fogja fogadni, de kijelentette, hogy ez nem zárja ki a független magatartást.

Szlovákiának szerinte egy jó és elfogulatlan államfőre, valamint össztársadalmi megbékélésre van szüksége. Šefčovič köztársasági elnökként a lehető legközelebb szeretne kerülni az emberekhez. Hangsúlyozta, hogy javítani kell az egészségügy és az oktatás helyzetén, változtatásokra van szükség szociális téren is. Kiemelte továbbá a korrupció elleni küzdelem fontosságát, valamint azt, hogy garantálni fogja Szlovákia elköteleződését az Európai Unió iránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?