A VÚB is megemelte a hitelkamatokat

VÚB
Pozsony |

Nem egész három hét telt el az idei évből, máris kezd valóra válni azon elemzők jóslata, akik 2019-re a hitelkamatok növekedésével riogattak. Az UniCredit ugyan már tavaly novemberben lépett, most azonban egy igazi nagyágyú, az Általános Hitelbank (VÚB) is az emelés mellett döntött.

 

Minden jel arra utal, hogy egyre kevesebb pénzintézet lesz képes hosszabb távon fenntartani a jelenlegi alacsony hitelkamatokat. Az UniCredit Bank már tavaly novemberben lépett. „Enyhén növeltük a 3, 4, 5 és 10 évre lekötött kamatokat a lakáshitelek esetében. Az emelés azonban csak 0,1 százalékpontos. A hitelkamatok továbbra is rendkívül alacsony szinten vannak, ami azonban csak a pénzintézetek közötti konkurenciaharcnak köszönhető” – nyilatkozta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit szóvivője. Az UniCredit példáját mára azonban az Általános Hitelbank is követte, ami mérvadó lehet az elkövetkező időszakra nézve. A VÚB ugyanis, a Szlovák Takarékpénztárral együtt, azon bankok közé tartozik, amelyek a többi banknak diktálják a trendeket, vagyis az elkövetkező időszakban várhatóan több más pénzintézet is növeli majd a hitelkamatokat.

A VÚB e héttől 0,1 százalékponttal növelte az 5 és annál több évre lekötött jelzáloghitel-kamatok szintjét, ezzel párhuzamosan pedig 0,5 százalékos pótdíjat vezetett be a legnagyobb, az ingatlan árának a 90 százalékára nyújtott kölcsönök esetében.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olyan jelzáloghitel esetében, amely az ingatlan értékének legfeljebb a 80 százalékát fedezi, a kamatszint pedig csak három évre van lekötve, a kamat 1,29, nagyobb hitelnél pedig 1,79 százaléknál kezdődik. Ha a kamatszintet öt évre kötjük le, ugyanez 1,39 és 1,89 százalék. Minél hosszabb időre fixáljuk a kamatszintet, annál magasabb a kamat.

 

Kapcsolódó cikkünk

Hogy a VÚB példáját várhatóan többen is követik, az azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban a bankok drágábban jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyekből a jelzáloghiteleket fedezik. „A szlovákiai háztartásoknak korábban általában több pénzük volt a betéti számlákon a bankokban, mint amennyi kölcsönt vettek fel. Tavaly októbertől ez már nem igaz” – nyilatkozta Zdenko Štefanides, a VÚB vezető közgazdásza. Szerinte a pénzintézetek ráadásul már az Európai Központi Bank pénznyomdájára sem számíthatnak, így egyéb befektetőkre hagyatkoznak, akik azonban a kötvényekért már nagyobb összeget kérnek, mindez pedig a kamatokon is meglátszik majd. A hitelek nagyobb drágulására azonban Štefanides szerint idén még nem kell számítanunk, az Európai Központi Bank ugyanis 2019ben várhatóan még nem emeli meg az alapkamatot.

„Az, hogy már a második bank szánta el magát a kamatemelésre, azt jelenti, hogy elértük a mélypontot, vagyis a hitelkamatok az elkövetkező időszakban inkább már csak stagnálhatnak vagy enyhén nőhetnek. Drámai drágulásra nem kell számítanunk, akik azonban hitelt szeretnének felvenni, azoknak már megéri az 5 évnél hosszabb időre lekötött kamatszintet választaniuk” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?