Tegyük a varrógépet a fürdőszobába!

i

Aki egyedi és utánozhatatlan mosdópultot szeretne a fürdőszobájába, annak azt ajánljuk, szerezzen egy régi, öntvényvázas varrógépet. Az sem árt, ha van fazekas ismerős a láthatáron. Ha ez megvan, a többi már gyerekjáték lesz.

Az emberek tisztálkodási szokásaival párhuzamosan (vagy néha merőlegesen) a fürdőszobabútorok divatja is változik. Két jó barátom például nemrég Mongóliában tett egészségügyi sétát, valahol az Altaj hegységben pedig feltették a kérdést a túravezetőnek, hol tudnának négynapos szünet után megmosakodni. A szolgálatkész karavánvezető azonnali megoldást kínált: épp itt a patak, elég feltörni rajta a jeget, és máris minden adott a mosakodáshoz.

Felújítás eredeti ötletekkel

Mivel a kedves olvasók közül nyilván nem sokan élvezhetik az Altaj hegység lakosainak tisztálkodási szokásait, könnyen előfordulhat, hogy időnként rászánják magukat egy fürdőszoba-felújításra. Ilyenkor pedig jó eséllyel kitalálnak valami egyedit, amivel a kőműveseket és a vízszerelőket elszomoríthatják. A most következő tipp viszont garantáltan megkönnyíti és megszépíti nemcsak a fürdőszoba-tulajdonos, hanem a mesterember életét is, hiszen nem kell hozzá semmi olyan, amit egy lelkes hobbibarkácsoló egy kis segítséggel ne tudna elkészíteni.

Huszonegyedik század ide vagy oda, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az olyan mosdók, amelyek nem egy falra erősített porceláncsészéből, hanem fából vagy annak látszó anyagból épített asztal- vagy szekrényszerűségből és egy rajta pihenő tálszerűségből állnak. A tálszerűség látja el a tulajdonképpeni mosdókagyló funkcióját, ebbe folyik a víz, a tál aljába bele van kötve a lefolyó, és így kábé ennyi. Az asztalkák és a mosdótálak variációi kimeríthetetlenek: az állványzat a különféle egzotikus faanyagoktól a pozdorjalapokig mindenből készülhet, a mosdótálak alapanyagát pedig az átlátszótól a színes üvegen keresztül a jádekőig bármi képezheti. És ha ez igaz, akkor mi akadályozhat meg minket abban, hogy lakásunk felújított fürdőszobájába vagy a nyaralónkba régi öntvényvázas varrógép és egy díszes kerámiatál felhasználásával készítsünk vagy készíttessünk mosdót?

Nyilván semmi, de azért érdemes végiggondolni, praktikus megoldást jelent-e a mi esetünkben a mosdókagyló helyett a mosdótál, meg a csap alá biggyesztett, varrógéptalpból készült mosdóasztal. Ha sok a gyerek a háznál, vagy ahol a fürdőszoba egyben mosókonyha is (tehát fokozott igénybevételnek van kitéve a mosdó és környéke), talán inkább masszívabb és stabilabb megoldás javasolt. A kreatív ötletekre még mindig ott a nyaraló.

Szifonnal a keramikushoz

Ha a fenti kérdéseket magunkkal és életterünk többi lakójával tisztáztuk, keressük fel keramikus vagy fazekas ismerősünket, és beszéljünk neki elképzeléseinkről. Ha vállalja, hogy készít nekünk méretre egy egyedi mosdótálat, tisztázzuk elképzeléseinket a színekről és a díszítőelemekről. Az sem árt, ha előre megvásároljuk a lefolyócsövet a szifonnal, hogy a mosdótál alsó nyílásának formázásánál a kívánt méretet a szifon méreteihez tudja igazítani. Ha viszont nincs fazekas ismerősünk, és egyedi, kimondottan a mi igényeinkhez igazított mosdótálat sem szeretnénk (mert mondjuk, állandóan attól rettegnénk, mi lesz, ha eltörik), akkor ugyanúgy megfelel a célnak egy egyszerű fehér áruházi porcelán mosdótál is, hiszen biztosan masszívabb a mázas agyagnál, és még hozzá illő szifont is csomagolnak hozzá.

Ami a mosdó vázát, vagyis a régi, kiszuperált varrógéptalpat illeti, arról szintén érdemes elmondani néhány dolgot, hogy ne érjen minket meglepetés. Mivel a varrógépre nem, csupán a talapzatára lesz szükségünk, érdemes olyan darabot választani, amely már nem teljes, mert egy épen fennmaradt, ne adj’ isten működő varrógépet az ilyesmiért kár tönkretenni. Ha ilyenünk van, adjuk el, és szerezzünk helyette egy varrógéptalpat. Ha újrafestést igényel, csakis feketére kenjük vagy fújjuk, mert minden más színben randa lesz.

Osszunk neki új lapot

A varrógép asztallapját csak különösen jó állapot esetén tartsuk meg, ha már repedezett és korhadt, dobjuk ki, és csináltassunk helyette egy másikat, lehetőleg tölgyből, akácból vagy cseresznyefából. Puhafával kísérletezni nem érdemes, mert lakkozás ide vagy oda, a fürdőszoba párája és a mosdótálból kifröcsögő víz előbb vagy utóbb tönkreteszi. Nem muszáj továbbá ragaszkodni a varrógép eredeti lapjának méreteihez, hiszen egy fürdőszobában mindig jól jön a mosdó környékén a rakodótér. Ha tehát van hely, nyugodtan szabassunk az öntvényvázra az eredetinél hosszabb lapot, akár faltól falig, legalább nem potyog majd le a fogkefe meg a szappan (ami a fürdőszobában lepotyoghat, az le is potyog).

A falap és a fémváz összeerősítése általában nem jelent gondot, a legtöbb varrógépmodellnél ugyanis a váz felső részén négy fülecskét képeztek ki épp azért, hogy négy csavar ezeken keresztül tartsa össze őket. Ha ezek hiányoznak, kérjük szakember segítségét, aki valószínűleg azt fogja mondani, hogy rá kell hegeszteni a fülecskéket a vázra, hogy össze lehessen csavarozni a lappal. Higgyünk neki és engedjük meg, hogy szavait tettekre váltsa. De az összefogatás előtt még találjuk ki, hol lesz a csap. Mert ha a csap nem a falra lesz/van erősítve, akkor vélhetően a mosdótál mellett, a mosdóasztal lapjában kap helyet. Ez esetben pedig annak is kell egy furat. Javasolt egyébként a falra erősített csapos változat, a vízcsövek úgyis a falban vannak. Hátránya, hogy nem mozgatható el az asztal, előnye, hogy nem kell flexi csövekkel és az új lap további szétfúrásával, és tömítésével bíbelődni.

Még csak most kezdődik…

Ha kész a váz, rajta a lap, a lapon a mosdótál, a mosdótálba pedig benne a szifon, amely sikeresen rá lett csatlakoztatva a lefolyócsőre, akkor elmondhatjuk, hogy készen vagyunk. Elkezdhetjük szemrevételezni az eredményt a fürdőszoba különböző szegleteiből. Valószínűleg meg fogjuk állapítani, hogy új mosdónk annyira egyedire sikeredett, hogy teljesen elüt a mi szokványos, tömeggyártású burkolatokkal és egyéb kiegészítőkkel felszerelt fürdőszobánktól. Így aztán ráébredünk, hogy kénytelenek leszünk más egyéb részeit is átalakítani, átalakíttatni. Vagyis elmondhatjuk magunkról, hogy a fürdőszoba részleges felújításának befejeztével belecsöppentünk a fürdőszoba teljes felújításába. Persze ez nem kötelező, de azért nem is kimondottan kerülendő hozzáállás, hiszen legalább lesz min gondolkodnunk a következő időszakban.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?