Szlovákia és Magyarország lesz 2019-ben Közép-Európa motorja

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?
Pozsony |

A közép-európai országok idén is dinamikus gazdasági növekedésre számíthatnak, Szlovákia pedig régiónkon belül is a leggyorsabban növekvő gazdaságok között lesz – állítják az UniCredit elemzői, a pénzintézet most közzétett előrejelzésére hivatkozva.

A kelet- és középeurópai országok többségében a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedési üteme idén 3 százalék körül mozog majd. „Régiónk országai közül Szlovákia, Magyarország és Bulgária számíthat a leggyorsabb növekedésre” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Régiónk országainak az előnye többek között az, hogy uniós forrásokhoz férnek hozzá és profitálnak a csökkenő nyersanyagárakból. A gazdasági növekedés fő korlátai között szerepel azonban a feszes munkaerőpiac, különösen Csehországban és Magyarországon, valamint az esetleges kemény brexit, amely a régiónk országainak az exportját és beruházásait visszafogó új kereskedelmi korlátozások miatt lenne káros.

A brexittel kapcsolatos hátrányok szempontjából Szlovákia és Csehország számít a leginkább sérülékeny piacnak.

A külföldi befektetések, amelyek a múltban az egyik fő motorját jelentették régiónk gazdasági átalakulásának, továbbra is fontosak lesznek, de nem olyan mértékben, mint az előző évtizedben. A régióban működő nemzetközi vállalatok szerepe ugyanakkor fontos marad: a külföldi vállalatok által megtermelt hozzáadott érték a teljes hozzáadott értéknek több mint 40 százalékát adja egyes országokban, így például Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban is, amelyek egyben az európai értékláncba leginkább integrált országoknak tekinthetők. Az uniós források is fontos szerepet játszanak a régiós gazdaságokban. A 2014–20 közötti időszakban átlagosan a GDP 2,9 százalékának megfelelő összegű EU-forrás áramlik a régióba. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?