Plüssjátékok tisztítása mosógép nélkül

h

Kisebb plüssállatok felfrissítéséhez felesleges beindítani a mosógépet. Egy roppant egyszerű, környezetbarát módszerrel gyorsan, hatékonyan megoldható a feladat.

Ha eddig azt gondoltuk, hogy a kukoricakeményítő csak főzelékek sűrítésére vagy pudingokhoz való, akkor bizony tévedtünk. Ugyanis – a szódabikarbónához hasonlóan – a szelíd ökotakarítás híveként bátran használhatjuk pl. zsíros foltok eltüntetéséhez, kárpit- és szőnyegtisztításhoz vagy akár a gyerekek plüssállatainak a felfrissítéséhez is.

Ha plüssjátékokat szeretnénk tisztítani, akkor a keményítőn kívül mindössze egy nagyobb papírzacskóra lesz szükségünk. Tegyük a játékokat a zacskóba, szórjunk rájuk néhány kanál kukoricakeményítőt, aztán a zacskó végét lezárva alaposan rázzuk őket össze! Időnként nézzünk bele a zacskóba, hogy mindegyik játékot kellően befedte-e a keményítő. Ha igen, akkor hagyjuk őket a zacskóban egy éjszakára. A következő nap óvatosan emeljük ki valamennyit a zacskóból, és alaposan poroljuk ki a bundájukból a keményítőt. Ha ezt nem tehetjük a szabadban, akkor porszívóval és ruhakefével távolítsuk el róluk a felesleges keményítőt.

A módszerrel kellemes, friss tapintású, csillogó plüssállatokat varázsolhatunk vissza a gyerekszoba polcára.

Liszt, nem csak sütésre

Ha a lisztről van szó, mindenki a konyhára és a sütés-főzésre gondol. Eszünkbe se jut, hogy tisztítószerként is használhatjuk. A rozsdamentes acélból készült mosogató akkor gyönyörű, ha csillog-villog, ragyog a tisztaságtól. A háziasszonyról sok mindent elárul, hogy milyen állapotban tartja ezt a területet. A mosogató és a lefolyó csillogóvá varázsolható drága vegyszer nélkül is – liszt segítségével. Eláruljuk, hogyan:

1. Keverjünk össze szódabikarbónát egyenlő arányban vízzel, és öntsük a mosogatóba, és ezt szivacs segítségével dörzsöljünk át. Végül öblítsük ki, majd töröljük teljesen szárazra, szórjunk rá fél csésze lisztet, egy puhább szivaccsal még egyszer dörzsöljük át, aztán mossuk le, majd töröljük szárazra.

2. Nemcsak a mosogatóba hasznos a liszt, hanem a foltos, zsíros ruhával is képes csodákat művelni. Ha zsíros étellel lecsöpögtettük a ruhánkat, szórjunk az érintett felületre lisztet, kissé dörzsöljük bele, és hagyjuk, hogy magába szívja a zsiradékot. Aztán rázzuk le a lisztet, és a szokásos módon mossuk ki a ruhát.

Miért sózzuk be a konyharuhát?

A háztartási só jótékony hatása ősidők óta ismert. Van azonban egy praktika, amely kezd feledésbe merülni. Ezzel a trükkel megkönnyíthető a mosás, és még a fertőtlenítés miatt sem kell aggódni.

A konyharuha az egyik legnehezebben mosható anyag. Mindent feltörlünk vele a pultról, és főzés közben a kezünket is abba töröljük. Így rengeteg baktérium tanyázik rajta, a kimoshatatlan sárga foltokról nem is beszélve. Ha fehérítőbe áztatjuk, elveszíti a színét, és még 60 fokos mosás után sem lehetünk biztosak benne, hogy minden folt eltűnik róla. A só azonban mindent megold: A baktériumok és a foltok ellen is tökéletes megoldás, ha mosás előtt negyed órára sós vízbe áztatjuk a konyharuhát. Egy liter forró vízbe tegyünk négy kanál sót, és jól nyomkodjuk bele a textilt. Utána tegyük a gépbe, és mossuk ki 60 vagy 90 fokon.

Mire jó a kilyukadt nejlonharisnya?

A legtöbb nő azonnal a kukába dobja a kilyukadt nejlonharisnyát, ugyanis amint kiszakad, viselhetetlenné válik. A vékony anyag azonban kitűnően felhasználható a takarításban. Lássuk, mi mindenre!

Portörlés

A nejlonharisnya egyik különleges tulajdonsága, hogy elektrosztatikus töltöttségével vonzza a port és szöszöket, így kiváló portörlő, akár a nehezen hozzáférhető helyeken is. A kanapéról dörzsöléssel (ekkor töltődik fel) leszedhetők vele a szöszök, partvisra tehetjük – gumival rögzítjük hozzá –, és máris olyan lesz, mintha mikroszálas törlőrongyot használnánk.

Padlófényezés

Ha a padlót vagy a parkettát szeretnénk ragyogóan csillogóvá varázsolni, egyszerűen fogjunk egy szakadt harisnyát, nedvesítsük be, majd húzzuk a felmosóra, s így mossuk fel a helyiséget. Amikor a padló megszárad, hihetetlenül csillogó lesz.

Porszívó

A porszívó csövére húzva is nagyon hasznos lehet, főleg akkor, ha a szőnyegre véletlenül nagyon apró dolgaink szóródtak, amelyekre még szükségünk lehet. Jó ötletnek tűnt felszívni őket a porszívóval, majd a porzsákból előhalászni és megtisztítani. Erre azonban semmi szükség, mert a harisnyát ráhúzhatjuk a porszívó fejére vagy a porszívó csövére, majd bekapcsoljuk a porszívót, és már meg is lesz, amit nem találtunk. Ráadásul koszos, poros sem lesz.

Fiókok, szekrények

Eddig hogyan takarítottuk ki a fiókokat, szekrényeket? Mindent kiraktunk? Harisnyát használva erre sem lesz szükség, és sok időt megspórolhatunk. Tehetjük valamilyen keskeny fakanálra vagy (alacsony fokozatra állított) szívóerő-szabályozós porszívó csövére, és máris kitakaríthatjuk kirakodás nélkül a fiókokat, polcokat.

Cipők

Poliészter, bőr és lakkcipők fényezésére is kiválóan alkalmas a nejlonharisnya. Hagyjuk a cipőkrémeket, és fényező termékeket! Tisztítsuk meg a cipőt a nagyobb szennyeződésektől, és töröljük át nejlonharisnyával.

Varráshoz

Ugyan ma már nem divat a könyökfolt, mégis ezen a helyen a legsérülékenyebbek az anyagok. A már kilyukadt könyökrésszel nem lehet mit kezdeni, legfeljebb stoppolni, de a még kezdeti anyagelvékonyodásokra használhatjuk a harisnyát. Az anyag belső részére varrjuk rá, oda, ahol az anyag elvékonyodott. Így megelőzhetjük a kilyukadását. Vasalható anyaggal (hőre oldódó ragasztós anyag) is rögzíthetjük, így a varrás nem fog látszani.

Szöszös ruha ellen

Kivesszük a ruhát, és azt látjuk, hogy szöszös, mert a mosás nem távolította el a szennyeződéseket. Hajszálak, kutya, macska szőre… Tegyünk a mosandó ruhák közé egy harisnyanadrágot, és meg fogjuk látni, hogy összeszedi az apró szennyeződéseket.

Autó polírozása

A nejlonharisnya anyaga jó felhasználható karcmentesítéshez, tökéletesen csillogó felületek eléréséhez is. Húzzuk szivacsra, nedvesítsük be, ha gondoljuk, tehetünk még rá mosószert is (nem szükséges), majd töröljük át a felületet. Ablak, autó, fémbevonatú edények, és még sorolhatnánk, mi minden tisztítható-fényezhető vele. A nejlonharisnya nem károsítja a felületet, ellenben minden szennyeződést eltávolít.

Lefolyótisztítás

Ezt az agyafúrt megoldást egy olvasónk árulta el. Nem hittem neki, amíg saját magam is ki nem próbáltam. A dugulás azonnal megszűnt!

Idővel a mosdókagylók, fürdőkádak lefolyójának áteresztőképessége lecsökken, mert jelentős mennyiségű szemét, piszok gyűlik össze bennük, mígnem egy napon az eltömődés olyan fokúvá válik, hogy a víz már alig folyik le. Hogyan lehet az ilyen kellemetlen dugulásokat otthoni körülmények között megszüntetni? A hozzávalók minden átlagos háztartásban megtalálhatóak.

Mi kell hozzá? 200 g sütőpor, 200 g só, 1,5 dl ecet, víz.

1. Először keverjük össze a sót és a sütőport.

2. Óvatosan öntsük bele a keveréket a lefolyóba.

3. Az ecetet kissé forraljuk fel, majd ezt is öntsük a lefolyóba. Egy átlagos kémiai reakciónak leszünk tanúi, melynek során hab keletkezik.

4. Végül öntsünk forró vizet a lefolyóba, hogy átmossuk. Ezután a víz akadálytalanul fog lefolyni.

Az összetevők kiválóan feloldják a különféle szennyeződéseket, ugyanakkor nem károsítják a lefolyócsövet. Ezenkívül a dugulás ily módon való elhárítása nem vesz igénybe túl sok időt, ráadásul semmilyen speciális eszközre, szerszámra sincs szükség hozzá.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?