Etessük madarainkat!

h

Ha a környékbeli madarakat saját kezűleg készített finomsággal szeretnénk meglepni, amely elegendő energiát ad nekik a nagy téli hideg átvészeléséhez, madáreledelt és etetőt is készíthetünk számukra, akár a gyerekek bevonásával.

Bármilyen magot kiszórhatunk nekik (napraforgó, mák, tökmag, lenmag, köles, búza, kukorica). A magas olajtartalmú magvak a legjobb energiaforrások, ezekre van a legnagyobb szükségük a hideg napokban. Adhatunk nekik mogyorót, földimogyorót, dióbelet, reszelt répát, almát, húsokról lefaragott sótlan faggyúdarabokat, nem sózott s nem füstölt szalonnát stb.

Semmiképp sem szabad a madáretetőbe konyhai hulladékot, tésztát, sós dolgokat, fűszerezett és füstölt ételeket, romlott élelmiszert, kenyérmorzsát, lágy kenyeret, vegyszerrel kezelt magvakat tenni.

Képes ötletek

1 A madárpogácsa sózatlan szalonnából vagy faggyúból és faggyúba kevert magvakból áll. A szalonnát vagy a faggyút vízben 5 percig forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Nyújtódeszkára tesszük, megszórjuk magvakkal, aztán jól összegyúrva pogácsákat, gombócokat formázunk belőle. Hideg helyen megdermesztjük őket, majd terményhálóba téve kifüggesztjük a madaraknak.

2 A madárcsemegét kókuszdió héjába is szórhatjuk, de akár tök- vagy narancshéjba is tehető, aztán macskabiztos helyre függesztjük.

3 A legegyszerűbb módja a madáretetésnek, ha a különböző magvakat, bogyókat zsinórra fűzve akasztjuk ki a balkon korlátjára vagy egy faágra.

4 A tojástartó karton is remekül beválik madáretetőként.

5 A legegyszerűbb madárcsemegét sertészsírból készíthetjük. Kemény műanyag tálkákat, formát keresünk, beletesszük a magot, ráöntjük a folyékonnyá olvasztott langyos zsírt, majd egy ideig hideg helyen tartjuk, hogy a zsír megdermedjen.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?