Hová tegyük a Priort?

Prior

Bandika és Ervin az év eleji energiadrágulástól fűtve rászánták magukat a falusi turizmusra.

Karácsony óta azon vitatkoztak, kinek a lakhelyét alakítsák vendégházzá. Végül Ervinére esett a választás, mivel az ő portája a falu szélén terpeszkedik, így kifűteni is nehezebb, hiszen Bandikáét a szomszéd házak melege is melegíti oldalról. Meg hát a fővárosi pihenni vágyók szeretik, ha fél lábbal a természetben tengethetik hétvégéiket, de azért fél lábbal a faluban is, hogy ki lehessen futni a kisboltba, ha elfogy a szódavíz. Hanem az udvar némi tereprendezést igényelt, meg bozótvágást, hogy a vakolat kijavításáról meg a festésről ne is beszéljünk. Be is mentek gyorsan a kocsmába, hiszen ott van meleg, meg újabban wifi. A kocsmáros, Rózsika, karácsonyra kapott a lányától egy táblagépet, azóta pedig a kocsmai viták hossza drámai módon lerövidült. Rózsikát ugyanis bármelyik vendég megkérheti, hogy guglizzon rá valamire, amiről az asztaltársaság vitatkozik. Így már oda jutnak lassan, hogy vitatkozniuk sem lesz min.

Bandikáék most elhatározták, hogy Ervin verandáját újraköveztetik, retró terrazzo cementlapokkal. Rózsika a pult mögül, lila alapon rózsaszín virágos kötényruhájában ráguglizott, az egybegyűltek megtudták, hogy bizonyos Budapest melletti cég századfordulós mozaikcsempe-minták alapján újragyárt terrazzo lapokat, amelyeket különféle színben és mintában meg lehet rendelni. Már majdnem kiválasztották a megfelelőt, amikor valamelyikük a nagy mutogatásban felborította Bandika kis sörét, mely ráfolyt a táblagépre. Rózsika olyan reflexszel rántotta elő az övébe bújtatott szürke mosogatórongyot, mint a revolvert Clint Eastwood A jó, a rossz és a csúf című Sergio Leone-film zárójelenetében. De ez is kevés volt. A képernyő szolgálatkészen reagált a sörös rongy simogatására, és elkezdte lejátszani az egyik szlovák napilap online kiadásának videóját, melyben a szőke riporternő egy fiatal építésszel beszélget arról, mi legyen Pozsonyban a Kő téri Priorral, amely az elmúlt hetekben cserélt gazdát. Az új tulajdonos ugyanis át akarja építeni. A fiatal építész pedig arról beszélt, hogy az 1960-as években emelt épületegyüttest, mely magába foglalja a Prior áruházat s a Hotel Kyjevet, tisztelnünk kellene, hiszen építészeti örökségünk emblematikus példája, lenyomata egy kornak. Eltávolítani pedig barbárság. Rózsika próbálta megállítani a videót, de a táblagép nem reagált, valószínűleg még a ráfolyt tízes Kozel hatása alatt volt. Nem tehettek mást, végignézték a beszélgetést. Miután a táblagép magához tért, Rózsika pedig kicsapolt egy új kört a nagy ijedtségre, arról kezdtek beszélni, mit kéne csinálni a Priorral és a Kijev Hotellel. Bandika azt mondta, szerinte amit a fiatal építész állít, az igaz, viszont ez az épületegyüttes megöli a teret, és szociálisan is lepukkantja saját környékét. Ervin szerint meg kell őrizni, de oly módon, hogy le kell fújni tartós hajlakkal, és szeretettel oda kell ajándékozni a Neptunusz bolygó lakosságának – vigyék el, és ingyen az övék. Rózsika szerint túl soká tart, míg a neptunusziak ideérnek, úgyhogy inkább ásatni kéne alatta a munkanélküliekkel egy gigantikus nagy gödröt, és engedni, hogy abba belezuhanjon. A helyén meg lehetne játszótér.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?