Költségvetési provizóriummal indult az év Párkányban

párkány illusztráció
Párkány |

A párkányi testület várhatóan csak januári ülésén fog tárgyalni az idei év költségvetéséről. A decemberi ülésre ugyanis nem készült el a költségvetési tervezet. A város az idei évet provizóriummal kezdte.

Az idei évre vonatkozó költségvetés-tervet az önkormányzatok általában az előző év utolsó negyedében fogadják el. Ha december végéig nem sikerül jóváhagyatni, akkor költségvetési provizórium lép életbe. Ennek lényege, hogy a gazdálkodás bizonyos megszorításokkal (pl. a havi kiadások nem léphetik túl az előző év költségvetésének 1/12-ét, nem kezdődhetnek új beruházások) az előző év költségvetésből indul ki. Ez addig tart, amíg a testület nem hagyja jóvá az új költségvetést. A provizórium alatti gazdálkodás bevételeivel és kiadásaival ezt követően el kell számolni, vagyis gazdasági szempontból előnyösebb a költségvetést az előző évben elfogadtatni.

A párkányi önkormányzat decemberi ülésén Cserpegi Zoltán (független) képviselői interpellációban kérdezett rá, mi az oka annak, hogy nem készült el a költségvetési terv. Később – az általános érvényű rendeletek elfogadása után – Szigeti László (MKP) is kifogásolta, hogy terv híján a testület nem tud dönteni a költségvetésről. Eugen Szabó (független) polgármester szerint nincs ok aggodalomra, mert más városokban is előfordul, hogy provizóriummal kezdik az évet. Szabó szerint ugyanazon érem két oldaláról van szó. A költségvetési terv elkészítéséhez és elfogadásához ugyanis releváns információkra van szükség a bevételek és kiadások várható alakulásáról. Szabó szerint célszerűbb, ha a testület elé ezzel kapcsolatban olyan anyag kerül, amely tartalmazza azokat a változásokat is, amelyek az általános érvényű rendeletek nyomán lépnek életbe. Ezek ugyanis – az idegenforgalmi adóról, a szemétdíjról és az ingatlanadóról szóló rendelet – jelentősen befolyásolják a város büdzséjét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?