Újabb kötelesség vár a termőföldet bérlőkre

mezőgazdaság
Pozsony |

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földterületek bérbeadásáról szóló törvénymódosítás új kötelezettségeket ró a földek bérlőire, akiknek csak pár napjuk maradt ezek teljesítésére.

A földek bérbeadásáról szóló törvénymódosítás kidolgozói elsősorban azt szeretnék elérni, hogy könnyebb hozzáférést biztosítsanak a földekhez azon gazdálkodók számára, akiknek az eredeti földterületnek megfelelő csereingatlan került a tulajdonukba, illetve a tulajdonjogokat átruházással szerezték meg, miközben az eredeti tulajdonosi határozat, amellyel a csereingatlant kijelölték – az eredeti földterület tulajdonjogainak megváltozása következtében –, érvényét vesztette.

A törvénymódosítás a bérlők számára új kötelezettséggel jár.

A bérlők kötelesek vezetni és megőrizni azon kataszteri adatokat, amelyek az elmúlt év december 31-éig voltak érvényben. Ezeket az adatokat és információkat legkésőbb ez év január 31-ig kötelesek benyújtani az illetékes járási hivatalnak.

„Az új kötelezettséget az 504/2003-as törvény 14. paragrafusának 3. bekezdése határozza meg” – nyilatkozta Michal Feik, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa. A benyújtott információk alapján határozzák meg az ország egyes katasztereiben a bérleti díjat. „Az agrárvállalatoknál használt szokványos bérleti díj 1 hektárra számítva a törvény értelmében arra az adatra épül, amelyet az illetékes járási hivatal az előző év június 30-ig mutat ki az ország egyes katasztereire lebontva” – tette hozzá Feik. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?