Már a népszerű kis francia Renault Captur is megkapta az új 1,3 TCe erőforrást

Renault Captur

Valószínűleg már találkoztak az utakon a felújított Renault Capturral, hiszen több mint egy éve piacon van. Annak viszont valamivel kisebb az esélye, hogy az S-Edition kivitelezésben is látták, a Captur esetében ugyanis egy aránylag új felszereltségi szintről van szó. Az S betű nem utalhat másra, mint a sport szóra. A lényeg viszont az 1,3 TCe erőforráson van, amely fokozatosan a többi modellben is felváltja a régi egykettest.

 

Az extra felszereltség része a 17 collos könnyűfém keréktárcsa, kétszínű kivitelezésben. Az autó metálfényezése is kétszínű, az utastérben a kárpitozás a bőr és az alcantra kombinációja, a kormánykerék Nappa bőrbevonatú, az autóban R-LINK navigációs rendszer volt.

Új motor

Engem rögtön az elején meglepett a motor hangja, olyan kellemesen berregő, a kipufogó jól el van rejtve az autó alatt. Nem véletlenül keltette fel az érdeklődésemet a motorhang, hiszen a Captur motorházában rejlik ennek a modellnek a legérdekesebb része: az új benzines 1,3 TCe turbómotor. A négyhengeres erőforrást a franciák a Daimler konszernnel fejlesztették, s fokozatosan a Renault, a Mercedes-Benz és a Nissan modelljeiben is megjelenik. Nem kizárt, idővel a Dacia Duster is megkapja.

Az 1,3 TCe motort különböző teljesítményekben gyártják, 85 kW-tól (115 LE) egészen 120 kW-ig (163 LE). A tesztelt járgányban 110 kW (150 LE) teljesítményű motorváltozat volt, hatgangos EDC-váltóval. A kettő kombinációja nagyon kellemes, a váltó tényleg jól működik. A motor folyamatosan kel életre, már kétezer fordulatszám alatt elegendő energiája van, de a fordulatszámok csak emelkednek, a teljesítmény növekszik, míg a váltó alá nem sorol. Természetesen csodát ne várjanak, de az erőforrás mégis olyan, mintha elkerülte volna a világban tomboló öko-őrület.

Érdekes

Műszaki adatok

Motor 1,3 TCe

Hengerűrtartalom 1330 cm3

Teljesítmény 110 kW/150 LE 5000 fordulatnál

Forgatónyomaték 250 Nm 1700 fordulatnál

Végsebesség 205 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 9,2 mp

Csomagtér térfogata 377–1235 l

Modell alapára 12 590 euró

Jó együttműködés

Ha nem tapossuk agresszívan a gázpedált, akkor a váltó próbálja maximálisan kihasználni a motor forgatónyomatékát. Egyébként a váltót nem kell sokat győzködni, hogy soroljon alá, ha például előzni akarunk. Nagyon gyorsan megtanultam a gázpedálon keresztül kommunikálni a váltóval, hogy pontosan azt tegye, amit akartam. Épp az alásorolás ment a váltónak a legjobban. Korábban gyakran tapasztaltam, hogy például egy letérő előtt egy váltó a hármas sebességfokozatot hagyja besorolva, s csak azután vált kettesbe, hogy elfordultam s letapostam a gázpedált. A Captur esetében viszont ettől nem kellett tartani, a duplakuplungos EDC időben vált. Bár S-Edition kivitelezésről van szó, a kormánykerék mögött ne keressenek váltókarokat, mert nincsenek, csak a váltókarral lehet manuálisan váltani. Nekem személy szerint ebben az esetben annyira megtetszett az automata váltás, hogy a manuálisat nem használtam.

Ami a fogyasztást illeti, az átlag elérte a 6,2 litert 100 kilométeren. Standard sztrádatempó során a Captur fogyasztása 6,9 literre ugrott, országúton nagyon takarékos vezetési technikával az öt liter alatti fogyasztás is reális, az én esetemben 4,5 litert mutatott a fedélzeti számítógép.

Az új 1,3 TCe erőforrás más, közvetlen befecskendezéses motorokhoz hasonlóan részecskeszűrőt is kapott. A benzinmotor általánosságban magasabb hőfokon dolgozik, mint a dízel, és alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása. Nincs mitől tartani, a motorral csak pozitív tapasztalataim voltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?