Figur Népzenei Tanfolyam Komáromban

Figur Népzenei Tanfolyam
Komárom |

Hiánypótló kezdeményezéssel jelentkezik a Figur Polgári Társulás: hat alkalomból álló népzenei tanfolyamot indít elsősorban haladó zenészek részére. Az első oktatás időpontja január 18–19., helyszíne a Zichy pont.

 

„Szlovákiában a zeneiskolákból hiányzik a népzeneoktatás, pontosabban a magyar népzene oktatása – mondta Hanusz Zoltán népzenész, a Figur PT elnöke, aki bandájával évek óta tart rendhagyó zeneórákat, népzenei foglalkozásokat óvodákban, iskolákban és táncházakat a komáromi Borozóban. – Sokan, akik tanultak zenélni, autodidakta módon, műkedvelőként fordulnak a népzene felé. Elsősorban nekik szeretnénk szakmai segítséget, útmutatást adni ezzel a tanfolyammal. Az egyes részek egymásra épülnek, és mivel a népzenéhez szervesen kapcsolódik a néptánc, táncrendeket oktatunk.” A hangszeres oktatás mellett előadásokat is tartanak egyegy tájegység néprajzáról, a hangszerkészítés fortélyairól, és mindig lesz táncház is.

Január 18–19-én Felső-Maros menti, pontosabban vajdaszentiványi zenét tanulhatnak a tanfolyam résztvevői, az oktatók: Horváth Attila, az Óbudai Népzenei Iskola és a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium tanára (hegedű), Orsós Tamás (brácsa), Hanusz Zoltán (nagybőgő), Korpás Éva (ének), Csurkulya József (cimbalom). A pénteki napot táncház zárja az Európa udvarban levő Borozóban. A táncház, csakúgy, mint a szombaton 17.30-kor kezdődő néprajzi előadás a széles nyilvánosság számára is nyitott. Hámori Balázs etnográfus Fekete faluban jártam én címmel Vajdaszentivány hagyományos kultúrájáról tart előadást.

„A tanfolyamba időközben is be lehet kapcsolódni, nem feltétel, hogy valaki mind a haton részt vegyen – árulta el Hanusz Zoltán. – Lesz mód az előző alkalmakkor tanultak átismétlésére, és persze mindig új tájegységre kalandozunk.” A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a tanfolyam ingyenes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?