Tárlat nyílik David Lynch fotóiból

David Lynch
Budapest |

A Műcsarnokban március 1-től az amerikai független film élő legendája, David Lynch rendező, forgatókönyvíró fotói láthatóak.

 

A producerként, színészként, zenészként, festőként, fesztiválszervezőként, sőt kávékereskedőként is tevékenykedő művész a 2014-es párizsi fotóhónapra készített egy sorozatot Small Stories (Kis történetek) címmel, amely eddig mindössze három alkalommal volt látható. Ezzel a különleges tárlattal nyílik Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál.

Lynch egész munkásságára, így erre a fotográfiai sorozatára is meghatározó hatással volt a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwelltől a mai thriller filmekig. Képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk.

A Small Stories – melynek budapesti bemutatója egyben középeurópai premier is – egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket és a sebeket. Lynch fotóin filmjeihez hasonlóan az álom dominál, művészetének lényege a tudattalan és a valóság közötti összefonódás – áll a Műcsarnok közleményében. A kiállítás március 1-től június 2-ig látogatható. Ez idő alatt számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a Műcsarnok.

A hetvenkét éves David Lynch memoárja, tavaly októberben jelent meg magyarul, Aminek álmodom címmel az Athenaeum Kiadó gondozásában. (juk, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?