Öböl menti viszály - Pompeo a nézeteltérések rendezését sürgeti

Mike Pompeo

Túl régóta húzódik már a Katar és szomszédai, valamint Egyiptom közötti diplomáciai viszály, és sosem hasznos, ha közös kihívásokkal szembenéző, közös célokat követő országok vitáznak egymással - jelentette ki a katari fővárosban, Dohában vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 2017 nyarán szakította meg a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy Doha beavatkozik a belügyeikbe, és támogatja a terrorizmust. Katar a többi országnál szorosabb viszonyt ápol Iránnal, Szaúd-Arábia legfőbb regionális ellenlábasával. Katar visszautasítja a vádakat, és azt állítja, hogy a bojkott célja az ország szuverenitásának aláásása.

Az Egyesült Államok szerint az arab országok közötti diplomáciai konfliktus gyengíti az Irán féken tartására tett erőfeszítéseket. Pompeo Dohában méltatta az Egyesült Államok és Katar stratégiai partnerségét. Katar ad otthont az Egyesült Államok középső parancsnoksága regionális főhadiszállásának az el-Udejd légitámaszponton, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben is kulcsfontosságú volt. A bázison 10 ezer amerikai katona állomásozik. Pompeo bejelentette, hogy megállapodást írtak alá a támaszpont bővítéséről és felújításáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?