Az USA hadserege megkezdte a kivonulást Szíriából

Szíria

A Washington vezette terrorellenes koalíció hivatalosan megkezdte csapatai kivonását Szíriából - jelentette be Sean Ryan, a katonai szövetség szóvivője pénteken.

A szóvivő hozzátette, hogy biztonsági okokból többet nem árulhat el.

Korábban egy amerikai védelmi minisztériumi körökből származó forrás beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok megkezdte felszereléseinek kivonását a közel-keleti országból.

Donald Trump amerikai elnök alig egy hónappal korábban bejelentette, hogy kivonja a Szíriában harcoló mintegy kétezer amerikai katonát, mert szerinte sikerült legyőzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Váratlan döntése mindenkit meglepett, köztük szövetségeseit - Franciaországot és Nagy-Britanniát -, akik akkor bejelentették, hogy nem hagyják magára a polgárháborús országot.

Az Inherent Resolve névre keresztelt műveletet 2014-ben, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet robbanásszerű térnyerését követően indították el az Egyesült Államok és szövetségesei. Heves harcok és évek munkája árán sikerült kiűzni a szélsőségeseket a lakott területekről, akik a Szíria keleti részén található sivatagba szorultak vissza

"Trump elnök úr döntött a csapatkivonásról, amit végrehajtunk" - szögezte le Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön. Annak menetrendjéről ő sem mondott többet.

A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központját (OSDH) vezető Rámi Abder-Rahmán úgy értesült, hogy csütörtök este az amerikai erők járműveikkel és felszereléseikkel együtt kivonultak a Haszake tartományban található rmeláni támaszpontról.
 

A 2011-ben kezdődött Szíriai konfliktus több mint 360 ezer ember életét követelte, és milliókat tett földönfutóvá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?