Az Állítsuk meg a korrupciót feljelentést tett a kutatási támogatások ügyében

Martina Lubyová
Pozsony |

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány feljelentést tett a Pozsonyi Járásbíróságon hét kihágás gyanúja miatt, amelyeket a kutatási támogatásokról szóló szerződések megkötésénél követhettek el. Amint a TASR-t Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány elnöke tájékoztatta, olyan cégek is részesültek az állami költségvetésből ilyen módon, amelyek a szerződés aláírásának idején nem szerepeltek az állami szektor partnereinek jegyzékében (RPVS), ami pedig a támogatásra való jogosultság alapfeltétele.

 

Az Iskolaügyi Minisztérium Martina Lubyová miniszter (az SNS jelöltje) képviseletében 2018. december 18-án 30 céggel kötött szerződést, amelynek értelmében több mint 33 millió eurót osztott szét közöttük tudományos célokra. Az alapítvány szerint azonban a cégek között voltak olyanok, amelyek nem szerepeltek az RPVS-ben. „Az RPVS határozza meg, hogy ki a valódi tulajdonos, kivel köt üzletet az állam. A költségvetésből ezek a cégek összesen 7,6 millió eurót kaptak" – magyarázták az alapítvány munkatársai.

A törvény értelmében az követ el kihágást, aki az állami szektor partnerével szerződést köt úgy, hogy az a szerződés megkötésének napjáig nem szerepel az RPVS-ben. A büntetés ebben az esetben 1000-től 100 000 euróig terjedhet.

„Sem a jogászok, sem a minisztériumok nem tudnak megegyezni abban, hogy ki a felelős a törvényszegésért. Ezért voltunk kíváncsiak, hogyan látja a helyzetet a járásbíróság, amely az efféle kihágásokkal foglalkozik" – mondta Petková. A magas bírság szerinte azért szerepel a törvényben, hogy a köztisztviselők észben tartsák, hogy a közpénzeket nem kezelhetik kedvük szerint.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az oktatási tárca elutasítja a feltételezést, hogy hibáztak volna. „Az állami szektor partnereinek jegyzékét (RPVS) a 315/2016-os törvény rendezi, amelyet többször módosítottak, úgy, hogy a jegyzékbe való felvételt tették a támogatás feltételévé. Ezek a módosítások azonban nem vonatkoznak a motivációs juttatásokra, amelyekkel az Európai Bizottság 2014. június 17-i, 651/2014-es rendelete foglalkozik" – áll az Oktatásügyi Minisztérium álláspontjában, amelyet pénteken (1. 4.) közölt a TASR-rel a minisztérium kommunikációs osztálya. A tárca szerint a törvény értelmében kötelesek voltak megkötni a szerződést, nem utasíthatták el csak azért, mert az adott cég nem szerepelt a jegyzékben. Lubyová szerdán (1. 9.) bejelentette, hogy felszólították a cégeket az utólagos regisztrálásra, amit azok meg is tettek.

Gál Gábor igazságügy-miniszter (Most-Híd) szerdán (1. 9.) azt nyilatkozta, hogy minden alanynak, amely állami támogatást kap, szerepelnie kell az RPVS-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?