Lemond a tajvani kormány

Tajvan a startup cégekben látja a jövőt
Tajpej |

Laj Cseng-tö tajvani miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy pénteken a teljes kabinettel együtt lemond. Laj elmondta: megvárja, hogy Caj Jing-ven, a sziget elnöke bejelentse az új miniszterelnök személyét és új minisztereket nevezzen ki.

 

A miniszterelnök lemondásának oka, hogy a Tajvant irányító Demokratikus Haladó Párt (DPP) súlyos vereséget szenvedett a tavaly novemberi helyhatósági választásokon. Ahogy az a tajvani politikában szokás, Laj a vereséget követően rögtön felajánlotta lemondását, de a párt éléről ekkor távozó Caj ezt nem fogadta el, arra hivatkozva, hogy szeretné, ha a miniszterelnök folytatná a megkezdett reformokat.

Szintén bevett szokás, hogy a miniszterelnök lemondása esetén a teljes kabinet is távozik.

A helyhatósági választásokat elemzők a DPP kormányzásáról tartott népszavazásként értékelték. A sziget függetlensége mellett kiálló Cajt és pártját Peking a DPP 2016-os, földcsuszamlásszerű győzelme óta folyamatos nyomás alatt tartja. Tajvant Kína szakadár tartománynak tartja, amely de facto függetlenül működik. Ezt a tajvaniak elsöprő többsége támogatja is, de a formális elszakadást, a függetlenség kinyilvánítását aligha, mert az akár fegyveres konfliktushoz is vezethet Kínával. Szakértők szerint a DPP veresége éppen azzal magyarázható, hogy a választók többsége aggódik amiatt, hogy Tajpej és Peking viszonya megromlott, amióta a DPP kormányra került.

A kínai nacionalisták 1949-ben, a kínai polgárháború végén, a kommunisták győzelmét megelőzően, Kínai Népköztársaság megszületésekor menekültek Tajvanra, ahol továbbra is fenntartották a kommunisták által megdöntött "Kínai Köztársaságot".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?