Kiköthetnek a Málta vizein veszteglő mentőhajók

málta menekültek
Valletta |

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán - közölte a máltai miniszterelnök szerdán.

Alkalmi megállapodás született az ügyben - mondta egy sajtótájékoztatón Joseph Muscat. A Máltán lévő 249 migráns, valamint a két mentőhajón tartózkodó 49 ember közül 220-at más európai uniós tagállamok vesznek át vagy hazatérnek - folytatta.

A migránsokat Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét - részletezte a máltai kormányfő.

Joseph Muscat hozzátette, hogy a Sea Watch és a Sea Eye nevű német civil szervezet hajóinak a partraszállást követően azonnal távozniuk kell a máltai vizekről.

A szóban forgó mentőhajók napok óta vesztegelnek máltai vizeken arra várva, hogy valamelyik ország megnyissa előttük kikötőjét. A Sea Watch 32 embert vett fel fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én.

Mintegy tucatnyi európai ország ajánlotta fel, hogy befogadja a mentőhajókon tartózkodó migránsokat. Azonban Málta kikötötte, hogy csak akkor engedi partra szállni őket területén, ha egy átfogó megállapodás keretében az elmúlt hetekben a szigetországban partot ért menedékkérők sorsát is rendezik.

"Azt akarjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a nemzetközi szabályokat, amelyeket nem mi találtunk ki" - szögezte le Muscat. "Erőteljes politikai üzenetet akarunk közvetíteni, hogy mindenki megértse: meg kell osztanunk a terheket, mert európai problémáról van szó" - folytatta. "Nem a civil szervezetekkel van bajunk, mindössze azt akarjuk, hogy mindenki betartsa a szabályokat" - húzta alá.

A Sea Watch a Twitteren mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt napokban támogatásukról biztosították a szervezetet.

"Nem a szükséget szenvedők kárára kellene politizálni" - hívta fel a figyelmet a szervezet.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs biztosa üdvözölte a megállapodást, és megköszönte Máltának, illetve a segítséget nyújtó uniós tagállamoknak hozzájárulásukat a helyzet megoldásához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?