Visszaszorulóban a bürokrácia

bürökrácia
Pozsony |

Többé nem kell a polgároknak és a vállalkozóknak ügyintézés miatt leadniuk a hatósági erkölcsi bizonyítványuk kivonatát, az állami intézmények – ha szükségük lesz az okmányra – elektronikus rendszerben fogják önállóan kikeresni.

 

Richard Raši, a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint ez az intézkedés a tavaly hatályba lépett, hivatali ügyintézést egyszerűsítő jogszabállyal együtt még inkább visszaszorítja a bürokráciát. Azon túl, hogy a hivatalnokok most már nem követelhetik az emberektől az erkölcsi bizonyítvány kivonatát, tavaly szeptembertől a cégjegyzékből és az ingatlan-nyilvántartásból sem kérhetnek igazolást. „A törvény adta lehetőségeknek köszönhetően a lakosság együttesen több mint 13 millió eurót takaríthat meg, a hivatali ügyintézéssel eltöltött idő pedig 600 ezer órával csökken” – mondta tegnap Raši azzal, hogy csak az erkölcsi bizonyítvány kivonatáért kellett 4–5 eurós illetéket fizetni.

Az egyes nyilvántartásokba csak a konkrét, erre felhatalmazott hivatal kap hozzáférést, pontosan meghatározták azon alkalmazottak számát is, akik letölthetik a kivonatokat. A kérvényeket és az elektronikus rendszerbe való minden bejelentkezést és módosítást archiválni fogják, hogy kiküszöböljék a visszaéléseket.

Ján Stanko, a Főügyészség erkölcsi bizonyítványokat kezelő részlegének vezetője szerint csak tavaly 712 ezer kérvénynek tettek eleget. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az erkölcsi bizonyítványok elektronikus változatát csak az érintett hivatalok kérhetik ki, akiknek ezt a vonatkozó törvény írja elő például új munkavállalók alkalmazásánál vagy dotációk elbírálásánál, odaítélésénél. Vállalkozók vagy természetes személyek egyelőre nem kérhetik ki a rendszerből az erkölcsi bizonyítvány kivonatának elektronikus változatát. „Egyelőre erre pont azért nincs lehetőség, mert az állampolgárokról szóló legdiszkrétebb információkról van szó, amelyek az államigazgatás tulajdonában vannak” – pontosított Stanko azzal, hogy idén további kivonatok és igazolások elektronikus változatát is bevezetik. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?