Receptek

recept

A mai menü: téli csicseriborsó-leves, boros pecsenye, disznótoros rakott káposzta, sajtos burgonyagratin és farsangi fánk sütőben.

Téli csicseriborsó-leves

Hozzávalók: 4 ek. olívaolaj, 1 nagy fej fokhagyma, 2 marék gersli, 6 zsályalevél, 1 csicseriborsó-konzerv (540 g), 1 paradicsomkonzerv (aprított, 400 g), só, bors, 1 sóban eltett citrom héja apróra vágva, 6 szem szecsuani bors, 1/2 kk. római kömény, késhegynyi fahéj, sűrű, lecsepegtetett joghurt, 1 ek. szezámmag.

A fokhagymafejet félbevágjuk, egyik felét egyben hagyjuk, a másikat cikkekre szedjük, megpucoljuk, és egy vastag aljú lábosban nagyon alacsony lángon, 20 perc alatt mindet aranybarnára pirítjuk.

Közben a gerslit sós vízben puhára főzzük. A fokhagymagerezdeket villával összenyomjuk, rádobjuk a gerslit, a zsályaleveleket, hozzáadjuk a konzerveket, fűszerezzük, beletesszük a citromhéjat is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jó sűrű levest kapjunk.

Negyed óra alatt összefőzzük. Tálalásnál kanalazunk rá egy kevés joghurtot, és megszórjuk szezámmaggal. Friss barna kenyérrel vagy kevés reszelt parmezánnal kínáljuk.

Boros pecsenye

Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 10 dkg gomba, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 2 db zsemle, 1 tojás + 1 tojássárgája, 1 dl paradicsomlé, 3 dl fehérbor, 1-2 ek. libazsír, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt szegfűbors, őrölt fehérbors, só.

A húst 4 nagy szeletre vágjuk, alaposan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük pihenni. A gombát felszeleteljük, a zöldségeket felkockázzuk, a petrezselyem zöldjét felaprítjuk. A zsemléket beáztatjuk némi borba, majd lazán kinyomkodva egy keverőtálba helyezzük.

Libazsíron megpirítjuk a felszeletelt gombát. A felkockázott zöldségeket enyhén sós vízben megpároljuk, és a gombával és a borba áztatott, enyhén kinyomkodott zsemlékkel együtt tálba tesszük. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, beleütjük a tojást, befűszerezzük, kézzel alaposan összedolgozzuk, majd az egészet ledaráljuk.

A tölteléket elosztjuk a hússzeleteken, feltekerjük őket, hústűvel rögzítjük, és egy nagyobb serpenyőben libazsíron, állandóan forgatva, pirosra sütjük. Aláöntjük a paradicsomlevet és a bort, s készre pároljuk. Az elkészült húst felszeleteljük, és párolt zöldségekkel tálaljuk.

Disznótoros rakott káposzta

Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 2 ek. napraforgóolaj, 2 babérlevél, 15 dkg rizs, 5 dl tejföl, őrölt bors, 25 dkg véres hurka, 25 dkg májas hurka, 25 dkg sütnivaló kolbász, 15 dkg kemény sajt.

A káposztát néhány vágással rövidebbre vágjuk, és ha túl savanyúnak találjuk, egy kicsit átmossuk. Egy lábasban olajat melegítünk, beledobjuk a káposztát, pár percig pirítjuk, babérlevéllel ízesítjük. Hozzáöntünk 2-3 dl vizet, és puhára pároljuk (kb. 30 perc).

Ezalatt a rizst megfőzzük, a hurkát felkarikázzuk.

Egy kb. 25x30-as, magas tepsit olajjal kikenünk. Belefektetjük a káposzta bő harmadát, egyenletesen szétosztjuk rajta a rizst, ráhelyezzük a hurkakarikákat, és megkenjük tejföllel. Erre egy vékonyabb réteg káposztát teszünk, megborsozzuk, majd rárakjuk a felkarikázott kolbászt. A maradék káposztát szétterítjük a tetején, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tejfölt, végül reszelt sajttal borítjuk.

Kb. 160 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz (30-40 perc).

Sajtos burgonyagratin

Hozzávalók: 10 dkg hámozott burgonya, 20 dkg frissen reszelt sajt, 1 gerezd félbevágott fokhagyma, 2,5 dl zsíros tejszín, ízlés szerint bors, reszelt szerecsendió, só, vaj.

A vékony burgonyaszeleteket egy tál hideg vízben 5 percig áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük. Közben egy ovális gratinforma vagy hőálló tál oldalát és alját jó erősen bedörzsöljük a fokhagyma vágott felével, az oldalát vékonyan kikenjük vajjal.

A burgonyaszeleteket egy tálban alaposan beleforgatjuk a tejszínbe, és frissen reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük; sütőtálba rakjuk, és ha maradt még tejszín az edényben, azt is ráöntjük. A burgonyaszeletek tetejére szórjuk a sajtot, és néhány vajdarabkát is teszünk rá.

A sütőtálat egy sütőlemezre tesszük, és a 190 fokra előmelegített sütőbe tolva 60-80 percig sütjük, hogy a burgonya megpuhuljon, a teteje pedig aranysárgára piruljon. A sütőből kivéve 2 percig pihentetjük, majd a sajtos burgonyát a sütőtálban tálaljuk.

Farsangi fánk sütőben

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 dl tej, 3 dkg puha vaj, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 1 ek. cukor, csipetnyi só, porcukor.

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, az átszitált liszthez adjuk. Beletesszük a vajat, a sót és a tojást is, és lágy tésztát dagasztunk. Ha már nem ragad, cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen kb. egy óra alatt megkelesztjük.

Ha a tészta a duplájára nőt, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval fánkokat szúrunk belőle. Egymástól 2-3 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük (közben tíz perc elteltével a fánkokat megfordítjuk). A kész fánkokat megszórjuk vaníliás porcukorral.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?