Pfundtner Edit államtitkár is alkotmánybíró-jelölt

Pfundtner Edit

Pfundtner Edit (Most-Híd-jelölt), az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is indul az alkotmánybírói székért. Pfundtnert a Pozsonyi (Bratislava) Komenský Egyetem Jogi Karának dékánja javasolta alkotmánybíró-jelöltnek.

„Megerősíthetem, hogy jóváhagytam a jelölésemet” – mondta a TASR hírügynökségnek. Hozzátette: küldetésének tartja a köz szolgálatát, emellett pedig védeni akarja az állampolgári jogok sérthetetlenségét és a jogállamiság alapelveit.

Pfundtner a tavalyi kormányváltásig a Most-Híd parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Augusztus végén vette át az Igazságügyi Minisztériumban Mária Kolíková államtitkár helyét.

A tizenhárom alkotmánybíró közül kilencnek február 16-án jár le a megbízatási ideje. Andrej Danko (SNS) házelnök ezért választásokat írt ki ezekre a posztokra. Az alkotmánybírók többségén kívül lecserélik az AB elnökét is.

Alkotmánybíró-jelölteket legkésőbb hétfőig, január 7-ig lehet javasolni. A parlament alkotmányjogi bizottsága január 23-ától hallgatja meg az egyes jelölteket. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő választja ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

Az ombudsman négy alkotmánybíró-jelöltet javasolt

Mária Patakyová ombudsman hétfőn négy alkotmánybíró-jelöltet javasolt a parlamentnek, név szerint Eva Kováčechovát, Peter Kresákot, Ján Šikutát és Ján Štiavnickýt. Šikuta, Štiavnický és Kresák már szerepelt a jelöltlistán, más intézmények is javasolták őket. Egy új jelölt van tehát, Kováčechová.

Michaela Pavelková, az ombudsman hivatalának munkatársa elmondta: a jelölteket Patakyová a civil szervezetekkel együttműködve választotta ki.

Az ombudsman szerint Kováčechová előnye a harmadik szektorban végzett tevékenysége során szerzett tapasztalat, amely új látásmódot és sokszínűséget hozhat a szlovák Alkotmánybíróság működésébe.

Šikutát a Transparency International Szlovákia szervezet javasolta, Štiavnický pedig Patakyová és az Iniciatíva za lepšiu advokáciu kezdeményezés közös jelöltje.

Az ombudsmant tavaly novemberben ruházták fel a jogosítvánnyal, melynek értelmében megválasztásra javasolhat alkotmánybíró-jelölteket.

A parlament alkotmányjogi bizottságának ülése január 22-én kezdődik, az egyes jelölteket 23-ától hallgatják meg. A meghallgatások, melyeken jelen lesz az államfő vagy az elnöki hivatal vezető munkatársa is, három napig tartanak majd. Ezt Róbert Madej (Smer-SD) bizottsági elnök erősítette meg a TASR hírügynökségnek. A jelölteknek a bizottság előtt ismertetniük kell az eddigi munkájuk során szerzett tapasztalataikat, az elért eredményeiket és a publikációs tevékenységüket is.

A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk az alkotmánybíró-jelölteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?