Megéri Magyarországon tankolni

Olcsóbb lesz a tankolás
Budapest/Pozsony |

A hétvégén látványosan csökkent az üzemanyagok ára Magyarországon, így akik most utaznak át Szlovákiából vásárolni vagy kirándulni, azoknak mindenképp megéri a magyar töltőállomásokon tankolni.

Rég nem látott üzemanyagár-csökkenés lépett életbe Magyarországon, miután a hétvégén 10–10 forinttal mérséklődött a benzin és a gázolaj ára. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 341 forint, míg a gázolajé 375 forint lett. A jelenlegi, nagyjából 321 forint/euró árfolyammal számítva így a benzin literje Magyarországon átlagosan 1,06, a gázolajé 1,17 euróba kerül. Szlovákiában – az elmúlt időszak árcsökkenései ellenére – a 95-ös oktánszámú benzin literjéért a benzin.sk portál felmérése szerint azonban átlagosan még mindig 1,25 eurót fizetünk, a gázolaj átlagára pedig 1,20 euró. Az egyes kutak árai között mindkét országban jelentős eltérések lehetnek, akik azonban jól választanak töltőállomást, azoknak mindenképp megéri Magyarországon tankolni.

Érdemes odafigyelni, hiszen a benzin literjéhez egyes kutaknál már 324 forintért is hozzájuthatunk, míg mások ezért több mint 400 forintot is elkérnek.

A mostani magyarországi árcsökkenés azt jelenti, hogy a benzin egy lépésben 2,8, a gázolaj pedig 2,6 százalékkal lett olcsóbb. Ilyen mértékű benzinár-csökkenésre legutóbb csaknem tíz éve, 2009 októberében került sor, míg 10 forinttal legutóbb több mint hat éve mérséklődött a benzin kiskereskedelmi ára. A gázolajáraknál nem olyan régen, 2018 novemberében volt legutóbb legalább ekkora árváltozás, akkor szintén 10 forinttal, 415-ről 405 forintra süllyedt az ár. A magasabb bázis miatt viszont ez csak 2,4 százalékos árcsökkenésnek felelt meg.

Az üzemanyagárak jelenleg tartó csökkenő trendje tavaly októberben kezdődött. A benzin ára október elején 406, a gázolajé 435 forinton tetőzött, és míg előbbi még igencsak messze volt a 2012-es 451 forintos abszolút csúcstól, addig a dízel akkor már belátható közelségbe került a 2012 januárjában felállított 449 forintos történelmi rekordhoz. Ekkor azonban éles fordulat történt az olajpiacon, így a tavaly októberi, négyéves csúcsot jelölő szintekről mostanra a benzinár mintegy 16, a gázolajár pedig 14 százalékkal csökkent Magyarországon. (MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?