Idén végre hozzájuthatnak a kárpótláshoz a gazdák

Extrém szárazság, pusztító árvizek: ez vár a déli járásokra
Pozsony |

Peter Pellegrini kormányfő az elmúlt év végén bejelentette: segítenek azokon a gazdákon, akiknek a 2017-es aszálykárok jelentősen megtizedelték a terméshozamaikat.

A 2017-es aszálykárok kártérítésével kapcsolatos javaslatot a kormány december 19-ei ülésén fogadták el. Eszerint a tavalyelőtti szárazság minimum 211 mezőgazdasági vállalkozás életét keserítette meg, amelyek összesen 6,5 ezer embernek biztosítanak megélhetést. Pellegrini ígérete szerint az érintett gazdák idén juthatnak hozzá a pénzhez.

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke lapunknak elmondta:

a gazdák reménykednek abban, hogy a miniszterelnök valóban konkrét intézkedésekhez folyamodik, hiszen a szomszédos országokban már jó ideje kárpótolták a termelőket, Szlovákiában azonban nem történt előrelépés.

„Mi időben bejelentettük a 2017-es aszálykárokat, minden egyes nyomtatványt pontosan kitöltöttünk. Hivatalos visszajelzést arról, hogy miképpen rendezik a kárpótlást, egyelőre nem kaptunk. Örülünk azonban annak, hogy a jelentős késés ellenére beindul a kárpótlási folyamat. A gazdáknak ugyanis óriási kieséseik voltak az aszály miatt. Ha a kormány jelezte, hogy segít a gazdákon, akkor tartsa is be a szavát. A cégünkben 650 ezer eurós volt a kiesés a 2017-es nagy szárazságok miatt. Például a kukoricát rendszeresen öntöztük, de így is voltak kieséseink, és más termények esetében sokkal jelentősebbek voltak a mínuszok” – mondta lapunknak Németh György, a csenkei Agrolens vállalat ügyvezetője.

A Statisztikai Hivatal tavaly nyáron 34,225 millió euróra becsülte fel a 2017-es aszálykárokat. Peter Kažimír pénzügyminiszter akkor azonban azzal érvelt, hogy az államkassza nem rendelkezik tartalékokkal a támogatások kifizetésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?