Az utasok rémálma – az elkobozott kézipoggyász

Kézipoggyász

Egy új trend kezdett el terjedni a légitársaságok között, amely tovább szigorítja az eddig sem túl megengedő csomagszabályokat. Sok esetben az utasoktól a kapunál veszik el a kézipoggyászt – különböző okokra hivatkozva. A gyakorlatban az a legnagyobb bosszúság, hogy ott és akkor már nincs mese, át kell adni a nagynak vélt kézipoggyászt, nincs idő a vitára.


A fenti gyakorlatot főleg a fapados légitársaságok alkalmazzák (némelyik lehetőséget biztosít extra opció vásárlására, ami bizonyos számig garantálja, hogy nem kobozzák el a csomagot), de találkoztunk már hagyományos fuvarozóval is, amelyik a kapunál szedte el a csomagokat (ezt akkor szokták alkalmazni, ha tele van a gép, és nem férne be a sok csomag a poggyásztartóba). Az utóbbi időben gyakran olvasunk a hírekből arról, hogy a reptéri alkalmazottak megdézsmálták az utasok csomagjait, azokból eltűntek az értéktárgyak, pénz, miegyéb. S hogy e kettő hogy függ össze? Pontosan az ilyen, utolsó pillanatban elkobozott csomagok a reptéri szarkák legjobb célpontjai – a meglepett utas benne hagy minden értéktárgyat, akár pénzt, műszaki cikket is, és a nagy kapkodásban még arról is megfeledkezik, hogy ha van, akkor lakattal, számzárral lezárja a kézipoggyásznak szánt csomagot, amely ugye ezt követően egy jó időre eltűnik a szeme elől. Éppen ezért az utasoknak nincs más lehetőségük, mint alkalmazkodni a helyzethez, és úgy csomagolni, úgy készülni, hogy a lehet, a kézipoggyász mégsem utazik a fedélzeten. Ezért a legjobb, ha a kézicsomagban semmilyen értéktárgyat, személyes dokumentumokat, pénzt, gyógyszert, műszaki cikket nem teszünk (természetesen ugyanez igaz a nagy, feladott poggyászra is, abban sem szabad értékes dolgokat szállítani).

Minden ilyet egy kisebb hátizsákba csomagoljunk, hogy egy esetleges elkobzásnál se kelljen attól tartani, hogy bármi eltűnik belőle. Ideális még az a megoldás is, hogy a kézipoggyászba helyezzük a kisebb hátizsákot, amiben az értéktárgyaink vannak, és ha kell, csak kikapjuk, azt visszük a fedélzetre, és a kézipoggyász utazhat a gép hasában.

És természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha már le kell adni a csomagot, akkor azt a helyszínen lehetőség szerint zárjuk le – lakattal, vagy ha van rajta ilyen, akkor számkóddal.

Értéktárgyat, személyes dokumentumokat, pénzt, gyógyszert, műszaki cikket nemcsak azért nem szabad kiadni a kezünkből, mert a reptéri tolvajok esetleg ellopják, de azért sem, mert az is előfordulhat, hogy a csomag végül nem érkezik meg a célállomásra – jó esetben csak elkallódik, és később kapjuk kézhez, de akár az is előfordulhat (igaz, erre egyre kevesebb példa van), hogy azt soha többé nem találják meg. Vagyis mindig tudatosan, elővigyázatosan csomagoljunk, és akkor nem ér bennünket meglepetés, mindenre fel leszünk készülve – akár a kapunál, akár a poggyászkiadó szalagnál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?