Sérülés miatt maradt le az amerikai kalandról Kropilák

Kropilák

Stanislav Kropilákot az ünnepek előtt hivatalosan is a szlovákiai sportlegendák közé választották. A visszafogott, 63 éves egykori kosárlabdázó az újságíróknak felidézte pályafutása legemlékezetesebb pillanait.

Stanislav Kropilák lett a kilencedik sportoló, akit a szokásos év végi pozsonyi gálán hivatalosan is a sportlegendák közé emeltek. A bevallottan nagy sportrajongó egykori kosaras teljesen képben volt az elismerést illetően. „Nagyon örülök, hogy a kosárlabda is képviselve van általam, és a hokis Jožko Golonka, a focista Jozef Adamec és a kézilabdázó Anton Frolo után egy újabb csapatsport jelenik meg a gálán – mondta az újságíróknak. – Nagy meglepetés és óriási megtiszteltetés ez számomra, de ezzel a lendülettel azt is el kell mondanom, hogy nem vagyok biztos benne, megillet-e már ez a cím. Mert legszívesebben még sportolnék, de a szervezetem már nem teszi lehetővé.”

A két-két olimpián és vb-n, illetve hat Eb-n szerepelt center térdproblémái miatt már csak úszhat vagy kerékpározhat, hiába hívják különféle öregfiúk csapatokba. „De a kosárlabdával így is napi szinten foglalkozok az Inter klubelnökeként – jegyezte meg, hozzátéve, a térde akadályozta meg abban is, hogy esetleg a tengerentúlon is befusson. – Az 1976-os montreali olimpia után érdeklődött irántam a Wake Forest Egyetem. Sajnos térdsérülést szenvedtem, három-négy hónapra kiestem, és ezek után már nem jelenkeztek a tengerentúlról. Aztán már nem is foglalkoztam a dologgal, persze, nagy eséllyel feje tetejére állt volna az életem, ha sikerül, de akkor sem terveztem túl előre. Már annak is örültem, hogy 1985-ben elhagyhattam Csehszlovákiát, és karrierem vége felé Belgiumban és Luxemburgban játszhattam.”

S hogy mit tart pályafutása legemlékezetesebb élményének? „Az első az Interrel kapcsolatos, amikor bajnoki címet szereztünk az együttessel 1979-ben. A jó teljesítményünknek köszönhetően kerültünk be több társammal a válogatottba, én később csapatkapitány is lettem. Sok szép sikert arattunk, két Eb-bronzot és egy Eb-ezüstöt szereztünk. De azt is nagyra értékelem, hogy 15 alkalommal volt lehetőségem játszani az Európa-válogatottban.” 

Érdekes

Stanislav Kropilák

Született: 1955. június 10-én, Körmöcbányán
Magassága: 208 cm
Klubjai: Slavia Bratislava (1972–75), Inter (1975– 83), Pardubice (1983/84), Inter (1984/85), Fleurus (1985–89), Monceau (1989/90), Steinsel (1990–92), Namur (1992–94), Spirou Charleroi (1994–96)
Sikerei: Eb-ezüst (1985), Eb-bronz (1977, 1981), 5x csehszlovák bajnok (Inter, 1979, 1980, 1983–1985)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?