Bugár: A Hídnak valószínűleg nem lenne problémája Procházka jelölésével

Bugár Béla

A Most-Híd pártnak valószínűleg nem lenne problémája azzal, ha Radoslav Procházkát jelölnék alkotmánybírónak. Ezt szerdán jelentette ki a TASR hírügynökségnek Bugár Béla pártelnök.

„Ha valaki javasolná őt, azt gondolom, hogy nem lenne problémánk vele. Bárki elbukhat, de jogászként jól teljesített” – mondta Bugár, aki nem zárta ki, hogy a parlamentnek nem sikerül időben megválasztania a megfelelő számú jelöltet, és előfordulhat, hogy az Alkotmánybíróság például egy hónapra megbénul. Bugár szerint ugyanakkor emiatt Szlovákia nem fog becsődölni. Hozzátette: a képviselők igyekezni fognak a hiányzó bírókat mielőbb megválasztani.

A pártelnök nem erősítette meg, hogy a Most-Híd Peter Kresák képviselőt fogja alkotmánybírónak jelölni. Kresák jelölését korábban Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter jelentette be. Bugár kilátásba helyezte, hogy több jelöltjük is lesz, olyanok is, akiket más intézmények fognak javasolni.

A Most-Híd elnöke nem akar spekulálni azzal kapcsolatban, hogy a párt elfogadná-e Robert Fico volt kormányfő és a Smer-SD elnöke jelölését. Bejelentette viszont, hogy Lucia Žitňanská (független) volt igazságügy-miniszter nem akarja jelöltetni magát.

A parlament a 2019. január 29-én kezdődő ülésen választ alkotmánybíró-jelölteket. A jelöléseket január 7-ig kell leadni. A 13 alkotmánybíró közül kilenc helyére kell újat választani.

Az alkotmánybíró-választás szabályainak módosításával kapcsolatban Bugár elmondta: az eredeti javaslat jobb volt, de annak bírálatát követően a parlament egy átlagosat fogadott el. „Ez pedig blokkolhatja az Alkotmánybíróság működését. Lehet, hogy most megválasztunk nyolc jelöltet, de az elnök nem fog tudni választani, mert nem lesz kétszer annyi jelölt. Ilyen módon működésképtelenné tehetjük a bíróságot, mivel ha nem sikerül választanunk, csak négy bíró marad. Ez megtörténhet, de nem akarok előre szaladni, van esélyünk megválasztani tizennyolcat” – zárta a Most-Híd elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?