A külügy cáfolja,hogy amerikaiakkal dolgoztatta volna ki a biztonsági stratégiát

 Lajčák
Pozsony |

A külügyi tárca visszautasítja azt az állítást, miszerint az új biztonsági stratégiai javaslatot külföldi szakértők dolgozták ki. Erről a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya tájékoztatott hétfőn. A tárca nem lát okot arra, miért ne terjeszthetnék a parlament elé a biztonsági stratégiát a jelenlegi formájában.

„A biztonsági stratégia előkészítése és megfogalmazása hosszú távú, inkluzív folyamat volt, amelybe minden szlovák minisztérium, továbbá a titkosszolgálatok, a média, a civil szektor, több szakértő és az összes politikai párt képviselője bekapcsolódott” – áll a tárca közleményében.

Azt, hogy a stratégiai dokumentumot egy amerikai intézetben dolgozták ki, Jaroslav Paška (SNS), a parlament külügyi bizottságának alelnöke állítja. „A dokumentum, amelyet Lajčák miniszter úr több mint egy éve dolgoztatott ki az amerikai Carnegie Endowment for International Peace washingtoni fiókintézetének elemzőivel, több szempontból is idejétmúlt és idegen a politikai környezetünktől” – jelentette ki Paška.

Az SNS képviselője szerint a stratégiai dokumentum nem veszi figyelembe a változásban lévő biztonsági körülményeket a világban. „Ma már nyilvánvaló a Fehér Ház ambivalens hozzáállása az EU-val való stratégiai együttműködéshez, ez pedig azt bizonyítja, hogy a nemzetbiztonság és a védelem területén Európában és a régióban az eddiginél sokkal inkább a saját képességeinkre, szakértelmünkre, partneri viszonyainkra és kapacitásunkra kell támaszkodnunk” – figyelmeztetett Paška.

A minisztérium állásfoglalása ugyanakkor hangsúlyozza: a stratégiai dokumentum figyelembe veszi a biztonsági környezet és a geopolitikai helyzet jelenlegi állását, valamint meghatározza azokat az intézkedéseket is, amelyek lehetővé teszik a nemzeti érdekek érvényesítését ebben a környezetben. A dokumentumot a tárcaközi egyeztetést követően egyöntetűen jóváhagyta a Biztonsági Tanács és a kormány is, zárul a tárca közleménye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?