A pékek felveszik a harcot az üzletláncokkal

pékek pékség
Pozsony |

A pékek felveszik a harcot a velük szemben tisztességtelen üzleti módszereket alkalmazó üzletláncokkal, az ágazati érdekvédelmi szervezetük januárban széleskörű kampányt indít a fogyasztók tájékoztatása érdekében. 

A pékségek az elmúlt hónapokban többször felhívták a figyelmet arra, hogy látványosan nőttek a gyártási költségeik: többet kell fizetniük a lisztért, nőttek az energiaárak, a kormány szociális intézkedései következtében megugrottak a bérköltségek. A nagy külföldi üzletláncok ennek ellenére hatalmas nyomást gyakorolnak a pékségekre, hogy tovább csökkentsék az áraikat. 

„A fogyasztók többsége nincs tisztában az ágazatunkban uralkodó állapotokkal, az üzletláncok módszereivel, ezért úgy döntöttünk, hogy változtatunk ezen” – nyilatkozta Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Az ágazati érdekvédelmi szervezet ezért, „Tisztességes üzlet” néven jövőre egy széleskörű kampányt indít a fogyasztók tájékoztatására. A cél, hogy a fogyasztók a lehető legtöbb olyan információhoz hozzájussanak, amelyeknek köszönhetően könnyebben felmérhetik, mely üzletekben érdemes vásárolniuk. „A pékségek elbírálása alapján már januárban kiosztjuk az első minősítéseket az üzleteknek, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot folytató üzletek így a „Tisztességes üzlet” logót használhatják. A vásárlók ennek alapján felmérhetik, hogy az adott üzlet tisztességesen viselkedik-e a beszállítóival” – mondta Lopúchová. 

A fogyasztók tájékoztatására hamarosan egy honlapot is indítanak, a www.poctivyobchod.sk portálon beszámolnak az üzletláncok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatáról. A pékségek szerint azonban az üzletláncok viselkedéséért részben a kormány is felelős. „Több üzletlánc is a rájuk kivetett különadóra hivatkozva utasította vissza az elmúlt időszakban a felvásárlói árak növelésére tett javaslatainkat” – mondta Viktor Gumán, a Szlovákiai Pékek Tanácsának az alelnöke. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?