Jövőre a Galántai és a Vágsellyei járásban élők táborozhatnak ingyenesen

gombaszög

A szlovákiai magyarság rendszerváltás utáni legnagyobb rendezvénye volt az idei Gombaszögi Nyári Tábor, 5337 egyéni látogatóval és közel 22 500 kumulált, azaz a napi részvételi adatokat összesítő látogatói létszámmal, szemben a 2017-es 13 400-as számmal – hangzott el Orosz Örs főszervező, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, Kocskovics Péter programigazgató és Konkoly László, a Folkszöglet szervezőjének év végi komáromi sajtótájékoztatóján.

Egy hét alatt 21 helyszínen 402 program közül választhattak a résztvevők. Idén az 1990 előtt születettek táborozhattak ingyen, és 1980-an használták ki ezt a lehetőséget. Orosz Örs főszervező bejelentette: 2019-ben a mátyusföldieknek kedveznek, vagyis a Galánatai és a Vágsellyei járásban élők kapnak ingyenjegyet. Még néhány statisztikai adat: az idei táborozók közel fele, 47,3 százaléka egyetemi hallgató volt, 39,3 százaléka dolgozó, 8,2 százaléka középiskolás, illetve frissen érettségizett. A látogatók 75,4 százaléka érkezett Szlovákiából, 14,8 százaléka Magyarországról, közel 10 százaléka pedig más országból. A legtöbben (41%) a zenei programok miatt látogattak Gombaszögre, 32 százalék a szórakozás, 28-28 százalék a barátok és a programok miatt, de például 15 százalék ismerkedés céljából.

Jövőre is több infrastrukturális fejlesztést terveznek a szervezők. Tovább erősítik a tábor népzenei, népművészeti vonalát, és az eddigi provizórikus Folkszöglet helyett 228 négyzetméteres alapterületű pajta épül, színpaddal, stabil tánctérrel; az értékmentés jegyében a pajta egy részét régi, eredeti anyagokból, lebontott pajtákból, malomdeszkákból építik fel. Folytatják a vízhálózat fejlesztését, újabb ivókutakat helyeznek ki, bővítik a Bebek táborozóhely kapacitását. Megalakulóban van Gombaszög Fejlesztéséért Egyesület, amely Kassa megyében bejegyzésre váró szervezetként előnyösebb helyzetben pályázhat megyei forrásokra. Tavasszal folytatódik a Pálos templom és monostor romjainak feltárása, a leletek konzerválása, távlati cél pedig a rend történetét, Gombaszög és környékének középkori történelmét bemutató tárlat, valamint a helyi értékeket, műemlékeket felvonultató emlékpark létrehozása.

A 2019-es Gombaszögi Nyári Tábor időpontja július 15-21., január elsején éjfélig fél áron, 35 euróért váltható hetijegy, ezután a tavasz folyamán 45 euróért. A zenei színpadokhoz közelebb eső felső kempingben kevesebb lesz a sátorhely, ezért érdemes azt is időben lefoglalni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?