Januártól jár az üdülési csekk

Pozsony |

Januártól Szlovákiában is bevezetik az üdülési utalványokat. Az előzetes felmérések szerint azonban ezekre a dolgozók kevesebb, mint fele lesz csak jogosult, igazán nagy üzletet így csak az utalványokat közvetítő cégeknek jelentenek majd, amelyek között az SNS-hez közeli társaság is található. 

A munka törvénykönyvének az eredeti, SNS által benyújtott módosításjavaslata még azzal számolt, hogy az üdülési utalványok az alkalmazottak többségét érintik majd. Eszerint csaknem az összes alkalmazott szlovákiai üdülésre fordított költségeinek az 55 százalékát, évente alkalmazottként azonban legfeljebb 275 eurót a cégek állták volna. Ezt azonban a munkáltatók javaslatára alaposan átdolgozták, mára így csak az alkalmazottak kisebb hányadát érinti. Az első módosítás szerint csak az 50 vagy ennél több dolgozót foglalkoztató cégeknek lesz kötelező az üdülési utalványok biztosítása az alkalmazottaik számára. A 49 vagy ennél kevesebb alkalmazottal működő cégek esetében az utalványok kiadását a cégekre bízzák, vagyis a gyakorlatban ez egyet jelent azzal, hogy akik ilyen cégnél dolgoznak, nagy valószínűséggel nem számolhatnak a kedvezménnyel. „A másik fontos változás, hogy az üdülési utalvány igénylésének feltétele nem 12, hanem legalább 24 havi munkaviszony lesz, amelyet az adott alkalmazottnak ugyanannál a munkáltatónál kell ledolgoznia” – mondta Radovan Baláž, az SNS parlamenti képviselője. 

„Az így felállított szabályok rendkívül diszkriminatívak a munkavállalók számára, hiszen míg a nagyobb cégek alkalmazottai, akik általában eleve jobban keresnek, mint a kisebb cégekben dolgozók, jogosultak lesznek az utalványokra, a kisebb cégeknél dolgozók nem” – nyilatkozta Eugen Jurzyca, az SaS parlamenti képviselője. A statisztikai adatok szerint ráadásul a szlovákiai alkalmazottak 56 százaléka az 50 dolgozónál kisebb cégeknél dolgozik. 

Ez sem jelenti azonban azt, hogy az utalványokhoz az alkalmazottak 44%-a hozzájuthat. A másik megkötés szerint ez csak azoknak jár, akik két évnél régebben dolgoznak a cégnek, márpedig napjainkban nagy a munkaerő-vándorlás. „Az 50 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégek dolgozóinak is nagyjából csak a 60 százaléka veszi majd igénybe az üdülési utalványokat” – nyilatkozta Vladimír Višňovský, a Benefit Plus társaság szlovákiai részlegének a vezetője.

A vendéglátóipar és a csekk-kiadók nyerhetnek

A januártól bevezetésre kerülő üdülési utalványok iránti érdeklődést csökkenti majd az is, hogy csupán szlovákiai üdülésre lehet igénybe venni, márpedig a felmérések szerint a szlovákiai turisták többsége a külföldi üdülést részesíti előnyben. A Go4insight piackutató ügynökség idén nyáron elvégzett felmérése szerint az üdülők csupán 24%-a döntött kizárólag a hazai kirándulás mellett, 12%-uk hazai és külföldi üdülésen is részt vett, 64% pedig csak a külföldi utat választotta. „A jogszabály segíthet a hazai szállodatulajdonosokon, ám diszkriminatív azokkal szemben, akik a nyaralásukat külföldön szeretnék eltölteni” – tette hozzá Jurzyca. 

Az üdülési csekkek bevezetésének legnagyobb nyertesei az elemzők szerint valószínűleg az utalványokat kiadó cégek lesznek. Az üdülési utalványok rendszere is nagyjából hasonlóan működik majd, mint az étkezési utalványoké, vagyis az erre szakosodott cégek adják majd ki az ehhez szükséges feltöltőkártyákat. „Ha a modell hasonlóan működne, mint az étkezési utalványoké, akkor 6 százalékos haszonrés mellett a kártyakiadók éves díja elérhetné a 25 millió eurót is” – nyilatkozta Zuzana Petková, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány igazgatója. Szerinte az étkezési utalványokat kiadó cégek közül a GGFS Kft. már jelezte, hogy érdeklődik az üdülési utalványok iránt is. A GGFS az ismert nagyvállalkozó, Ivan Kmotrík holdingjába, a Grafobal Group csoportba tartozik; Kmotrík a médiában megjelent hírek szerint ugyanakkor az SNS-hez áll közel. 

(mi, TASR, dennikn.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?