Kiska megvétózta a szerencsejátékokról szóló törvényt

szerencsejáték
Pozsony |

Andrej Kiska államfő pénteken megvétózta a Pénzügyminisztérium által kidolgozott, szerencsejátékokról szóló törvényt, melyet december elején hagyott jóvá a parlament. Kiska azt javasolja, hogy ha a törvényt a parlamentben ismét napirendre tűzik, a képviselők teljes egészében utasítsák el azt.

 

A pénzügyi tárca szerint az új jogszabály elsősorban a szerencsejáték-szolgáltatókra, részben pedig a játékosokra vonatkozó szabályokat szigorítaná. Emellett reagál a legújabb, digitalizálással összefüggő tendenciákra is, melyek a szerencsejátékokat sem kerülték el. A törvény célja továbbá a felhasználók védelme.

Az elnök szerint az elfogadott jogszabály teljes koncepciója hibás, mert figyelmen kívül hagy bizonyos alkotmányos értékeket és alapelveket, elsősorban a személyes adatok védelmét.

Ezzel kapcsolatban az elnök rámutatott: az internetes játékszolgáltatók az új törvény értelmében kötelesek lesznek elkérni a játékra jelentkező személyi igazolványának másolatát, illetve az ebben szereplő adatokat, így ellenőrizve a jelentkező életkorát. A 18 évnél fiatalabb természetes személyek számára ugyanis tilos a szerencsejátékokban való részvétel.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az államfő szerint ugyanakkor a személyi igazolvány egy sor érzékeny személyes adatot tartalmaz, beleértve a személyi számot is. Kiska úgy véli, nincs biztosíték arra, hogy egy illetéktelen személy nem fog visszaélni ezekkel az adatokkal. „Meg kellene fontolni, nem áll-e rendelkezésünkre jobb módszer a szerencsejátékokban való részvételi jogosultság igazolására, amely nem jelentene veszélyt az érzékeny személyes adatok védelmére nézve” – tette hozzá az elnök.

Kiska további konkrét kifogásokat is felsorolt. Szerinte például a szerencsejátékok űzésétől eltiltott személyek nyilvántartásába a csődbe ment személyeket is fel kellene venni, hiszen gyakran éppen a játékszenvedély vezetett a csődeljáráshoz. Az elnök azt is kifogásolja, hogy a szerencsejáték-szolgáltatók által befizetett illetékből származó bevételt nem kifejezetten a játékszenvedély megelőzésére, gyógyítására, illetve ennek a szenvedélybetegségnek az adott egyénre, a családjára és a társadalomra gyakorolt, káros szociális és gazdasági hatásainak az enyhítésére használnák fel. A törvény értelmében az illeték összegét közérdekű szolgáltatások támogatására fordítanák, például egészségügyi szolgáltatásokra, szociális és humanitárius segítségnyújtásra, kulturális értékek létrehozására, megőrzésére és felújítására, valamint egyéb kulturális és művészeti tevékenységekre.

Kiska azt is kifogásolja, hogy az új jogszabály szerint egy adott községben csak akkor lehetne szavazni a szerencsejátékok betiltásáról, ha előtte benyújtanának egy petíciót a megfelelő számú aláírással. Az elnök szerint ez több esetben jelentősen megnehezítheti, de akár el is lehetetlenítheti a szerencsejátékok szabályozását az adott településen.

Az államfő végezetül felvetette egy olyan korlátozás lehetőségét, mely szerint új játéktermet vagy kaszinót csak olyan községben lehetne nyitni, amely a törvény által meghatározott minimális lakosságszámmal bír. „Ezáltal jelentősen korlátozhatók lennének a szerencsejátékok a kisközségekben” – tette hozzá Kiska.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?