Macron nyugalomra inti a francia társadalmat

Emmanuel Macron
Párizs |

A csádi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök nyugalomra és a megosztottság enyhítésére intette vasárnap a francia társadalmat a sárgamellényesek előző napi újabb tüntetése hatására, amely már kisebb létszámú és csendesebb volt, mint a korábbiak, de azért így is voltak összecsapások a rendőrséggel.

Viszont az államfő és Édouard Philippe miniszterelnök is a rendbontók, a törvényeket megszegők szigorú megbüntetését ígérte.

A kormányfő egy Twitter-üzenetében elítélte, hogy a szombati tüntetéseken "eljátszották az államfő lefejezését, hogy egyesek példátlanul erőszakosan támadtak a rendőrökre, illetve hogy Párizs közepén egyeseknek antiszemita megnyilvánulásai voltak".   

A szombati tüntetéseken mintegy 23 ezren vettek részt országszerte, feleannyian, mint egy héttel korábban, és Párizsban is csak kétezren voltak a múlt szombati 4000 helyett. Csak a fővárosban 109 embert vettek őrizetbe.

A sárgamellényesek novemberben kezdtek tiltakozni eredetileg az üzemanyagadó tervezett emelése ellen, de azóta általánosabb tömegdemonstrációvá nőtte ki magát az akció Macron gazdaságpolitikájával szemben. Az első megmozduláson, november 17-én még több mint 280 ezren vonultak az utcákra országszerte. Azóta a tiltakozók száma fokozatosan csökkent.

Macron pár napja elismerte, hogy részben felelős azokban a pontokban, amelyeket a tüntetők felrónak neki, és bejelentett néhány, a munkások vásárlóerejét növelni hivatott intézkedést, de fő követelésüket, a vagyonadó visszaállítását nem teljesítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?