Elfogadták Pozsony megye költségvetését

Juraj Droba
Pozsony |

Jövőre tizenhárom százalékkal nő Pozsony megye költségvetése. A képviselők idei utolsó ülésükön jóváhagyták a büdzsét. Az oktatásügyre, a szociális szférára, az egészségügyre és az úthálózatra szánják a legtöbb pénzt 2019-ben.

Jövőre több mint 190 millió euróval gazdálkodhat a megye. A kiegyenlített költségvetés megalkotásánál a környezet kellemesebbé és szebbé tételére is nagy hangsúlyt fektettek. „Jelentős megtakarításokat értünk el a működési költségek területén, karcsúsítást tervezünk. A szolgálati időm első két évében annyit költöttünk a megyei hivatal működésére, mint amennyit a belépésemet megelőző egy évben” – magyarázta Juraj Droba megyeelnök. Jövőre 173 millió bevétellel és 187 millió euró kiadással számolnak. A költségvetésben 65 millió eurót különítettek el az iskolahálózat fejlesztésére, 26 millió euró jut az egészségügyre és a szociális szférára, az utak karbantartására 20 millió eurót fordítana a megye. További 6 millió euróból fejlesztik a kultúrát és az idegenforgalmat, a megyei épületek fenntartására 8 millió euró jut. Támogatásokra 2,5 millió eurót, a megye működésére és fenntartására pedig 9 millió eurót szánnak. 2016 óta évente nő a beruházásokra fordítható keret. Míg három éve 11 millió jutott a fejlesztési projektekre, addig jövőre 35 millió euróval számol a költségvetés. Ennek nagy része, 15 millió euró az úthálózatra megy, majd az iskola- és az egészségügy következik. A civilszféra támogatására mintegy 3 millió euró jut.

Lucia Forman, a megye szóvivője közölte, folytatják az ésszerű gazdálkodást. A beruházások felét hitelből, a másik felét saját forrásokból fedezik. (béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?