Egy év alatt sem derült ki, hogyan került atrazin az ivóvízbe

atrazin
Dunaszerdahely/Baka |

Egy éve derült ki, hogy atrazinnal szennyezett hat dunaszerdahelyi járásbeli község kútja. A falvakban azóta aktív szenes szűrőberendezéssel tisztítják az ivóvizet, de még mindig nem világos, hogy ki a felelős a szennyezésért.

 

Tavaly december közepén megtiltották az ivóvíz használatát hat csallóközi faluban. Csallóköznádasd, Baka és Dercsika után Gellében, Sárosfán és Lúcson is a megengedettnél magasabb volt az atrazin növényvédő szer mennyisége. Fokozatosan aktív szenes szűrőberendezést szereltek a falvak kútjába, de volt, ahova hetekig tartálykocsival szállítottak ivóvizet. A karácsonyi ünnepek alatt is palackos vízzel látták el a falvak lakosait. Az év első hónapjaiban kiderült, hogy nem először haladta meg a növényvédő szer mennyisége az egészségügyi határértéket és más falvak környékén is hasonló értékeket mértek. Sebő László a Nyugat-szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi fiókjának igazgatója egy lakossági fórumon elmondta, hogy a szigorított közegészségügyi normák értelmében literenként legfeljebb 0,5mikrogramm lehet a peszticidek aránya, ennek ötöde, vagyis 0,1mikrogramm lehet az atrazin. A csallóközi kutakban ennek három-négyszeresét is kimutatták. A szakemberek azonban leszögezték, hogy a mérések hibahatára miatt nehéz egyértelmű értékeket meghatározni. „Ezek olyan alacsonymennyiségek, hogy sokszor a legérzékenyebb műszerekkel is nehéz mérni” – jegyezte meg Sebő. Krascsenics Zoltán vegyészmérnök a csallóköznádasdi fórumon kijelentette, hogy egy kilogramm élő testtömegre 3000 milligramm atrazinnak van mérgező hatása. Tehát a Csallóközben mért értékek nem veszélyesek az egészségre.

Tovább kísért az atrazin

A 2004-ben betiltott növényvédő szert már tizenegy éve kivonták a forgalomból, de még most is kimutatható a talajvízben. Ezt Tibor Miškovič a Nyugat-szlovákiai Vízművek képviselője is megerősítette. A galántai járásbeliJókán található kút vizében állandó a növényvédő szer mennyisége, nem haladja meg a 0,5 mikrogrammot. A csallóköznádasdi és a gellei kútban az elmúlt évben csökkent az arány. Csallóköznádasdon 0,1 mikrogrammal, ott 0,47 századot mértek, Gellében 0,31 mikrogrammot mutatott a műszer. Sárosfán, Felbáron és Nagymagyaron állandó az arány. Sárosfán 0,35, Felbáron 0,12. Nagymagyaron 0,08 mikrogrammot mértek.

Bevált a szűrés

Miškovič-tól megtudtuk, hogy öt kútban szerelték fel az aktív szenes szűrőberendezést. A műszerek karbantartásával kapcsolatos kiadásokat a vízszolgáltató téríti. „Az ivóvíz az érintett falvakban megfelel az érvényes követelményeknek“ – jelentette ki a szolgáltató képviselője. A szűrt ivóvízben 0,02 mikrogramm körüli a növényvédő szer értéke.

Eredménytelen vizsgálatok

Az vízművek feljelentést tett azatrazinszennyezés miatt. A rendőrség és a Szlovák Környezetvédelmi felügyelet is vizsgálatot indított. Mária Linkešová a Nagyszombat Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője november végén közölte, hogy a rendőrség megszüntette az általános veszélyeztetés és környezet-, illetve levegőszennyezés ügyében indított nyomozást, mivel a begyűjtött adatok alapján nem lehetett konkrét személyt meggyanúsítani. Operatív vonalon azonban tovább nyomoznak. A környezetvédelmi felügyelet több tucat ellenőrzést végzett, ezek közül tizenkilenc esetben észlelték a vízvédelmi előírások megszegését, de nem találtak arra utaló nyomot, hogy szabálytalanul jártak volna el az atrazinnal.„A felügyelet azonban az ellenőrzések során megállapította, hogy a vizsgált helyeken nem szabályszerűen kezelték a szennyezőanyagokat, például az ásványianyag származékokat, a szilárd és folyékony mezőgazdasági trágyát. Egy esetben nem a kiadott engedéllyel összhangban, egy másik esetben pedig engedély nélkül engedték ki a szennyvizet. Az említett hiányosságokért eddig tizenhét esetben büntetést szabtunk ki“ – tájékoztatta lapunkat BrigitaPokorná a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség osztályvezetője.

Folyamatos ellenőrzés

Tibor Miškovič közölte, hogy a vízművek folyamatosan ellenőrzi a növényvédő szer mennyiségét a talajvízben és a vízforrásokban és kezdeményezték egy terjedési modell kidolgozását, amelynek segítségével kiderülne, hogy hogyan terjed az atrazin a talajvízben. „A szer nem a Nyugat-szlovákiai Vízművek berendezéseiből került a vízforrásokba. Az ilyen esetek megismétlődésének megelőzését a Csallóköz környékén érintett valamennyi lakosnak és a vállalatok alkalmazottainak is elő kell segíteniük” – zárta a szolgáltató képviselője.

A lakosok nem felejtenek

„A tavalyi helyzet rányomta a bélyegét az ünnepekre és az újév kezdetére is. Ezt nem felejtik el a lakosok” – véli Bertalan György Baka polgármestere. Hozzátette, hogy megfelelően működik a szűrőberendezés, a lakosok és az önkormányzat is igyekszik mindent megtenni azért, hogy ne ismétlődhessen meg az egy évvel ezelőtti helyzet. A falu vezetése többször kért tájékoztatást a vízminőségről, nemcsak a vezetékes vizet, hanem a kúti vizet is bevizsgáltatták. „Az eredmények nem érik el a veszélyes értékeket. Normalizálódott a helyzet, de bízom benne, hogy az állami szervek aktívabban fognak foglalkozni az üggyel” – nyilatkozta Bertalan György.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?