Rapperek, producerek és rockerek

tt

2018 könnyűzenei összefoglalója.

Most látom igazán, milyen könnyű helyzetben voltam tavaly ilyenkor. Írtam két dalról és egy nagylemezről, s teljes volt az év könnyűzenei összefoglalója. Ez az év korántsem hagy akkora nyomot a zenetörténetben, mint 2017. De hát nem születhet minden esztendőben olyan világsláger, mint a Despacito (az előadó Luis Fonsi featuring Daddy Yankee) és a Shape of You (Ed Sheeran), s olyan nagy sikerű album, mint a Reputation (Taylor Swift)!

2018 legnépszerűbb stílusa a hiphop. Az a stílus, amely nem túl rádióbarát. Már csak ebből eredően sem biztos, hogy a rádióállomások év végi összesített játszási listáinak az élmezőnyében végző dalok taroltak a legjobban. A rapperek térhódítása Németországban a leglátványosabb, az ottani rangsorok irányítását szinte teljesen átvették. Capital Bra idén hét szerzeménnyel járta meg a német lista csúcsát, mindegyikkel az első helyen nyitott. Ráadásul gyorsan is dolgoznak, az említett előadó fél éven belül két stúdiólemezt is kiadott. Anélkül, hogy politizálni kezdenénk, meg kell jegyeznünk, hogy az idén hódító német rapperek túlnyomó többsége bevándorló hátterű, és a felvételeik üzenete, azoknak az ifjúságra gyakorolt hatása külön tanulmányt érdemelne…

A hiphopelőadók általában korán halnak. Az egyre sikeresebb floridai XXXTentaciont – aki sokak szerint a következő évek vezető rappere lehetett volna – júniusban lelőtték. Húszéves volt. A pittsburghi születésű Mac Miller szeptemberben huszonhat évesen kábítószer-túladagolásban hunyt el. Ő mifelénk még nem volt annyira ismert, mégis bekerült a híradásokba, mivel Ariana Grande egykori barátjáról van szó. A floridai énekes-színésznő egyre sikeresebb, mégis rájár a rúd. A manchesteri koncertjén 2017 májusában robbantásos merénylet történt. Akkor is, és Mac Miller halála után is – saját bevallása szerint – padlóra került, és átmeneti visszavonulásról beszélt. De akkor sem, és ezúttal sem iktatott be hosszabb szünetet. November elején, mint derült égből villámcsapás, rukkolt elő a Thank U, Next című dalával, amely eddigi legnagyobb slágere. A szerzeményben a volt élettársai: Big Sean, Ricky Alvarez, Mac Miller és Pete Davidson előtt tiszteleg. A refrénben világgá kürtöli, hogy készen áll az új kapcsolatra, várja a következőt. Hát akkor most mi az igazság? – kérdezheti az olvasó. Ilyen gyorsan túltette magát a tragédiákon? Nem biztos, de látva a mögötte megbúvó dollárkötegeket, nem vonulhatott vissza. Nem engedték meg neki… A Thank U, Next az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora történetének 32., az élen debütáló zeneszáma. Az előző, a 31. Childish Gambino dala, a This Is America, amelynek videóklipje tökéletes görbe tükör az amerikai társadalom elé. Aki nem látta még, feltétlenül nézze meg!

A kanadai Drake manapság a földkerekség legsikeresebb hiphopelőadója, a tájainkon viszont nem tud gyökeret ereszteni. Világviszonylatban legyőzte Eminemet, ami óriási hőstett. Drake ötödik stúdióalbuma, a Scorpion 2018 legjobb eredményével, 732 ezer példánnyal kezdett az amerikai lista csúcsán. Ha csak az eladást nézzük, akkor a Dave Matthews Band rockzenekar Come Tomorrow című nagylemezéből fogyott el a legtöbb a megjelenés hetében az USA-ban, 285 ezer példány. Hihetetlen, hogy mennyire visszaesett az albumforgalom. Drake a korongja három slágerével (God’s Plan, Nice for What, In My Feelings) huszonkilenc hetet töltött az amerikai Hot 100 élén. A brit rangsorban ugyanezekkel tizennégy hétig tanyázott a csúcson.

A hiphop javarészt a férfiak terepe. Évekig a stílus egyetlen női világsztárja Nicki Minaj volt. Tavaly komoly konkurenciát kapott Cardi B személyében, aki idén le is taszította őt a képzeletbeli trónról. Minaj még nem került a Hot 100 élére, az új csillagnak ez már az első, Bodak Yellow (Money Moves) című slágerével sikerült. Idén két felvétellel járta meg a csúcsot. A Bad Bunnyval és J Balvinnal készített I Like It című szerzeményével – amely Pete Rodriguez salsaslágerének, az I Like It Like That címűnek a meghatározó motívumára épül –, valamint a Maroon 5 zeneszáma, a Girls Like You közreműködőjeként vezetett. A hiphop jelentőségéről mindent elárul az a tény, hogy popdalokba hívnak rappereket közreműködőnek. Nicki Minaj és Cardi B sok szerzeményben kapott rapbetétet. Népszerű közreműködők még a tavaly befutott Migos trió tagjai: Quavo, Offset és Takeoff. S ha ez nem volna elég, szólóban is fut a szekerük.

Tovább nőtt a lemezlovas-producerek sikere is. Egyre több az olyan felvétel a listák élvonalában, amelyet ők alkotnak meg, s az éneket sztárokra bízzák. Így dolgozik például Calvin Harris. Két idei slágere, a One Kiss Dua Lipával, a Promises Sam Smithszel készült. Dua Lipa koszovói albán származású szülők gyermekeként Londonban született. A brit piac másik vezető énekesnője, Rita Ora szintén koszovói albán szülők gyermeke, ő Pristinában született. Az Egyesült Királyság harmadik vezető énekesnője Jess Glynne. 2014 elején vált ismertté a Clean Bandit Rather Be című dalának a közreműködőjeként. A Clean Bandit időközben trióvá zsugorodott, s továbbra is ontja a slágereket, az utóbbi kettőt, a Solót Demi Lovatóval, a Babyt Marinával (Marina and the Diamonds) és a desperadós Luis Fonsival készítette el.

Nagy visszatérői is voltak az évnek. Bizonyára sokan furcsállják, hogy miért itt hozom szóba Lady Gagát, hiszen ő nem tűnt el, hetente olvashattunk róla. Igen, az ígéretes énekesnőből hírhedt celeb lett. Népszerűsége világszerte, de főleg Európában jócskán visszaesett. A Csillag születik című film főszerepe és annak fő betétdala, a másik főszereplővel, rendezővel, Bradley Cooperrel előadott Shallow hozta vissza őt az élmezőnybe. Az olasz Gigi D’Agostino az ezredfordulón aratott. Az In My Mind című zeneszámmal tért vissza, amelynek érdekes története van. Az eredetije 2012-es, az előadói ausztrálok: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-producerduó, Georgi Kay énekesnő, valamint egy svéd zenész is kivette a részét belőle, Axwell, aki remixelte. A litván Dynoro dolgozta át, aztán Gigi D’Agostinóval készített belőle egy újabb változatot, s az utóbbiból lett nagy sláger a kontinensünkön.

Idén újra fénykorukat élték a filmzenei albumok. Bemutatták a Mamma Mia! második része, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba, valamint a Queen történetéről és annak frontembere, Freddie Mercury életéről szóló Bohém rapszódia című filmet – a lemezeik is taroltak. Népszerű volt még A szabadság ötven árnyalata, a Fekete Párduc és az említett Csillag születik című filmek korongja is. Az év legsikeresebb filmzenéje, A legnagyobb showmané még tavaly decemberben került forgalomba. A brit rangsort megszakításokkal huszonegy hétig uralta. Nem csoda hát, hogy egy új bőrt húztak le róla. Novemberben jelent meg a The Greatest Showman: Reimagined című album, amelyen a film dalai (ezeket a szereplők adják elő) népszerű énekesek, együttesek átdolgozásában hallhatók.

A magyar zenepiacon az első számú videómegosztó portál adatai alapján a hiphop és a mulatós zene viszi a prímet. A legnépszerűbb hiphopcsapattá a BLR, Fura Csé és Szakács Gergő alkotta Follow the Flow lépett elő, amely közönségszavazással az MTV Europe Music Awards idei magyar győztese lett. A trió Nem tudja senki című slágeréhez készült videóklip nézettsége már jócskán harmincmillió felett jár.

Két meghatározó versenyben is a metál diadalmaskodott. A Dal, napjaink legfontosabb magyar zenei tévéműsora új szerzeményeknek ad bemutatkozási lehetőséget, mint hajdanán a táncdalfesztiválok. Látszólag lényeges, hogy ki nyeri meg, hiszen a győztes az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselheti a magyarságot, gyakorlatilag azonban, az európai verseny zeneipari súlytalansága miatt szinte teljesen mindegy, kinek a felvétele a befutó. Idén – meglepetésre – a 2006 óta létező AWS zenekar Viszlát, nyár című zeneszámának szavazott bizalmat a közönség, ami tulajdonképpen numetálba oltott pop. A Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny ötödik sorozatában az Apey & the Pea metáltrió győzött. Jövőre harmincéves lesz a Tankcsapda. A rockegyüttes novemberben három pendrive-on kiadta a teljes életművét, s azok a magyar eladási lista első három helyére érkeztek meg. Addig pendrive nem vezette a rangsort.

Tavaly, december 16-án hunyt el Fábián Juli. A Petőfi Zenei Díj Az év női előadója kategóriájának idei jelöltjei Schoblocher Barbara (Blahalouisiana), Lábas Viki (Margaret Island), Sena Dagadu (Irie Maffia), Rúzsa Magdolna és Fábián Juli volt. A négy énekesnő úgy döntött, lemondanak a jelölésükről Fábián Juli javára, aki posztumusz díjban részesült.

Jó zenében gazdag 2019-et kívánok olvasóinknak!

Puha József

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?