Dunamente TDM - menni vagy maradni

Párkány |

Kurtán-furcsán ért véget a párkányi önkormányzat csütörtöki ülése Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) igazgatójának és Párkány polgármesterének szópárbaja után. A félbeszakadt ülés holnap folytatódik.

A szópárbajt Bauer Ildikó, a Dunamente TDM igazgatójának beszámolója előzte meg, aki lehetőséget kapott arra, hogy a testület előtt is beszámoljon a szervezet működéséről és eredményeiről. Ismét felmerült ugyanis az a lehetőség, hogy Párkány kilép a szervezetből.

Rosszul érezte magát és elment

Bauer Ildikó sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem kerültek a testület elé azok a beszámolók, amelyeket a polgármesternek küldtek, és nem kapott lehetőséget arra sem, hogy szóban tájékozassa a képviselőket. „Nem rajtunk múlt. Többször is egyeztettünk a polgármesterrel, és azt láttuk, hogy nem igazán nyitott az együttműködésre” – jegyezte meg az igazgató, majd röviden vázolta a szervezet 2015-ös megalakulása óta eltelt időszak eseményeit, megemlítve, hogy Párkány polgármestere 2017-ben maga mondott le elnöki pozíciójáról. „Kérlek szépen fókuszálj a 2018-as évre!” – szakította félbe Eugen Szabó Bauer Ildikó beszámolóját. „Tényekről beszélek. A felkérést a TDM eddigi működéséről szóló beszámolóra kaptam” – közölte Bauer Ildikó, és a 2017-es évvel folytatta prezentációját. Elmondta, hogy 2017-ben sikerült létrehozni a szervezet weboldalát és kinyomatatni 120 ezer képeslapot, amiből csupán 10 ezret sikerült szétosztani. A polgármester megjegyezte, akkor már nem ő volt az igazgató. Majd kisvártatva bejelentette: „Sajnos rosszul érzem magam. Mivel rosszul érzem magam, el kell mennem.”

A megalakuláskor a belépést szorgalmazta

A polgármester bejelentését döbbent csend követte. S mivel a városnak nincs alpolgármestere, és nem volt jelen a testület összehívásával megbízott képviselő sem, a testületi ülés véget ért. Holnapra soron kívüli ülést hívott össze a polgármester, amelynek első napirendi pontja a Dunamente TDM-ből való kilépés kérdése lesz. A kilépés gondolata nem első alkalommal merült fel. Már 2017 februárjában – miután Eugen Szabó bejelentette, hogy lemond a szervezetben betöltött elnöki posztjáról és a szervezetből való kilépést javasolta – is tárgyalt róla testület. A képviselők ekkor elnapolták a döntést. Kevésnek és hiányosnak tartották az ezzel kapcsolatban beterjesztett anyagot, amelyből nem derült ki, milyen következményekkel, előnyökkel és hátrányokkal járna a kilépés. A TDM-től a felelős döntés meghozatalához átfogó anyag kidolgozását kérték. Nem értették, hogy a polgármester, aki a TDM megalakulásakor Párkány belépését szorgalmazta, miért látja úgy, hogy a város jobban járna, ha kilépne a szervezetből.

Miért gondolta meg magát?

Megkeresésünkre Eugen Szabó elmondta, hogy a Dunamente TDM szervezet 2015 őszén hét önkormányzat és négy turizmussal foglalkozó vállalkozás közös megegyezése alapján abból a célból alakult, hogy segítse a turizmus regionális fejlődését. Mivel ezt jó ötletnek tartotta, támogatta a szervezet létrehozását. „A 14 hónapos együttműködés során azonban több nézetkülönbség adódott, ami hátráltatta a szervezet hatékony működését. A Dunamente TDM – ebben a szerkezetében – túl nagynak és turisztikai szemmel nézve nagyon heterogénnek mondható. Ez bonyolulttá és nehézkessé teszi a működését. Ezért javasoltam, hogy Párkány lépjen ki és kezdje el saját, kisebb régiót felölelő TDM szervezetének megalakítását” – nyilatkozta akkor lapunknak a polgármester.

Hogyan tovább?

Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Párkány a szervezetben „a fejőstehén pozíciójába” került, amit polgármesterként nem támogathat. Ezzel magyarázta azt, hogy Párkány miért nem fizette be az előző év tagdíját, amiért a szervezet perrel fenyegette a várost. Tartozásait a város, értesüléseink szerint, azóta rendezte. 2017-ben a februári ülést és a márciusi sajtótájékoztatót áprilisban rendkívüli plénum követte, ahol a testület nem szavazta meg a kilépést. Mivel a problémákat nem sikerült megoldani, a kilépés kérdése most újra felvetődött. A döntés a képviselők kezében van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?