Továbbra is sok a visszaélés a pénztárgépekkel

Pozsony |

A szlovákiai adóhivatalok ellenőrei továbbra is rengeteg szabálysértésre derítenek fényt az elektronikus pénztárgépek használatával kapcsolatban. A vizsgált kasszák több mint kétharmadánál találtak valamilyen hibát, ami miatt idén eddig több mint 900 ezer eurós büntetést szabtak ki.

„Idén november végéig 5642 ellenőrzést hajtottunk végre, amelyek során 3929 esetben regisztráltunk kisebb-nagyobb hiányosságot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vizsgált pénztárgépek 69 százalékánál nem volt valami rendben” – nyilatkozta Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. Szerinte a mulasztást elkövető vállalkozóknak összesen 947 ezer eurónyi büntetést szabtak ki.

Az egyes vállalkozók között azonban látványos különbségek vannak. „A legenyhébb büntetések 20 és 50 euró között mozognak. Ezeket általában azoknak kell kifizetniük, akik nem megfelelően jelölik meg az árut vagy elfelejtették kitenni a nyugta mintáját olyan formában, mint azt a jogszabályok előírják” – mondta Skokanová.

A leggyakrabban kirótt büntetés 330 euró körül mozog, az elmúlt időszakban voltak azonban olyan esetek is, amikor a vállalkozókat 10 ezer eurós büntetés kifizetésére kötelezték.

„Erre azok számíthatnak, akik engedély nélkül kínálnak bizonyos termékeket vagy szolgáltatásokat” – tette hozzá Skokanová. Nem ritka azonban az olyan eset sem, amikor az ellenőrök nem érik be a pénzbüntetéssel, és a kasszát is lefoglalják. Erre akkor számíthatnak a vállalkozók, ha az általuk használt pénztárgép nem felel meg az előírásoknak, vagyis ha például tudatosan módosították úgy a kassza szoftverét, hogy az egyes adatokat ne rögzítsen. Skokanová arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepek előtti időszakban a szokásosnál is intenzívebben ellenőrzik a vállalkozókat például a karácsonyi vásárokon is. A cél, hogy kiszűrjék a vásárlókat becsapó árusokat.

A központi adó- és vámhivatal már régóta figyelmeztet arra, hogy az államkassza évente hatalmas összegektől esik el a vállalkozók bevételeinek az eltitkolása miatt, miközben az adóelkerülés egyik leghatékonyabb módszerének a pénztárgépek jogszerűtlen használata számít. Hogy ezt megelőzzék, jövő júliustól az összes pénztárgépet összekötik az adóhivatalok rendszerével, a hivatalnak így közvetlen rálátása lesz a kasszákra. Az online pénztárgépek elsősorban az adóhivatalok munkáját könnyítik meg. Jelenleg ugyanis, ha ellenőrizni szeretnék a pénztárgépen található információkat, az ellenőröknek el kell látogatniuk a vállalkozóhoz, és közvetlenül a helyszínen kell erre sort keríteniük. Az online kasszák esetében az információk automatikusan jelennek majd meg az adóhivatalok információs rendszerében. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?