Mit jelent az Új Szó Lukács Zsoltnak, Molnár Csabának, Helena Markuskovának?

anket

Milyen szerepet játszik életében az Új Szó? Erről faggattuk ma Lukács Zsoltot, Molnár Csabát, Helena Markuskovát.

Lukács Zsolt, képzőművész, illusztrátor:

Nem tudom pontosan behatárolni, mikor és hol találkoztam először az Új Szó nevű sajtótermékkel. Valószínűleg öntudatra ébredésem óta valamilyen módon jelen volt mindennapjaimban. Gyerekként a politikai és társadalmi témák nem foglalkoztattak, leginkább krumplipucolás és kályhabegyújtás kapcsán kerültem kapcsolatba a napilapokkal. A vizuális kivitelezésük azonban megérintették bimbózó művészlelkemet. Nemrégiben kezembe került néhány régi szám a hetvenes évekből, és a fejlécen található, grafikailag mívesen kivitelezett szocialista szimbólumok felidéztek bennem valami iskoláskori, kifejezhetetlen, bódító és kalandos életérzést. A kilencvenes években a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem hallgatójaként illusztrátorként bedolgoztam a szerkesztőségnek, diákként nagyon jól jött a publikálás lehetősége és a bevétel-kiegészítés. 2018-ban néhány hónapig állandó karikaturistaként dolgoztam az Új Szónak, és ezt az időszakot nagyon élveztem, mivel alkotóként szabad kezet kaptam, ami ritkán adódó lehetőség az illusztrátor szakmában. (juk)

Molnár Csaba, filmrendező:

Szlovákiai magyar értelmiségiként úgy gondolom, hogy az Új Szónak a postaládámban a helye. Imádok reggelente leliftezni érte... Imádom a papír szagát… És elolvasni a híreket egy reggeli kávé mellett. Szeretem olvasni nyilvános helyeken, parkokban, villamoson, kávézókban, a munkahelyemen, vagy csak sétálni vele az utcán. Amíg megtehetem, hogy olyan újságot olvasok, amely az én nézőpontomból tekint a világban történő eseményekre, sokkal inkább otthon tudom érezni magam benne... Illetve mióta az életünk napról-napra digitalizáltabbá válik, egyre fontosabb számomra az emberi tényező jelenléte, hogy ne algoritmusok, valamilyen mesterséges intelligencia, hanem egy hús-vér újságírókból álló szerkesztőség válogassa ki nekem a napi híreket, akiknek megbízok az ízlésében. (juk)

Helena Markusková, művészettörténész, az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria igazgatója:

Az Új Szó szombati számának átfutása évek során szokásommá vált. Mivel kétlaki életet folytatok, a szlovák és a magyar kultúra mezsgyéjén mozgok, az Új Szó számomra elsősorban fontos információforrás. A lap szerzői színvonalas cikkekben proporcionálisan kiegyensúlyozott képet adnak arról, hogy mi történik a szlovákiai magyar környezetben s a nagyvilágban. Főleg a művészettel kapcsolatos írásokra figyelek: portrékra, interjúkra, kritikákra. Ezért is örültem Csanda Máté portréinak, amelyek a hazai képzőművészet kiemelkedő egyéniségeit mutatták be. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?