Mi baja van Ficónak Špirkóval?

Vasiľ Špirko

Nem tetszik a Smer elnökének, hogy az ügyészség nem büntette meg azt az embert, aki nem ismeri el a feltétel nélküli büntetlenséget (az ártatlanság vélelmét).

 

Minden pártelnöknek joga van ahhoz, hogy olyan sületlenségeket mondjon pártja kongresszusán, amilyet párttársai elviselnek. Robert Fico ezt alaposan kihasználja.

De nem volt minden kizárólag nevetséges, amit a Smer-SD elnöke kijelentett a kongresszuson. Volt, ami veszélyesen, fenyegetően hangzott – például az, amit egy ügyészről mondott.

„Számomra érthetetlen, mit tett az ügyészség Špirko ügyésszel, aki bizonyíthatóan manipulálta aláírását egy jegyzőkönyvön. Ha ezt csöndben toleráljuk, akkor akárki akármikor bármit kigondolhat” – mondta Fico.

Úgy tűnik, az exkormányfőnek már nem elég, ha ő és emberei nem büntethetők. Ez már kevés neki.

Idézzük fel a tényeket.

Vasiľ Špirko ügyésznek be kellett bizonyítania, hogy Robert Kaliňák legálisan jutott-e részesedéshez a B. A. Hausban Ladislav Bašternáktól, aki már beismerte, hogy bűnös ebben az ügyben. Špirko mindent maga állapított meg, amire szüksége volt, és a megállapításait nem kötötte a NAKA-sok orrára, Kaliňák emberei ugyanis könnyen megállapíthatták volna, mit leplezett le. A miniszter úr emiatt kissé ideges lehetett.

Vasiľ Špirko ügyész szintén egyezséget kötött a bűnről és a bűnhődésről Ľuboš Varga vádlottal, aki először a rendőrség két korrumpált tagjáról tájékoztatta, utána a belügy korrupciós esetéről. Akkor a NAKA nyomozója, aki Kaliňák miniszter alárendeltje volt, megvádolta Špirko ügyészt, hogy visszaélt a közjogi méltóság hatalmával. Egyik vád sem volt helytálló. Mindkettő légből kapott volt.

Špirkóval utána a fegyelmi bizottság foglalkozott, amely megállapította, hogy Varga vádlott mindent önként jelentett be, és „anyagokat is elkészített – levélben és USB-kulcson”.

Mivel Špirko nem értette meg rögtön a bűntett legalizálásának sémáját, Vargának grafikusan kellett ábrázolnia. Nem kell hozzátennünk, kinek járt az ellopott pénz.

Mivel Špirko ügyész arra a következtetésre jutott, hogy az első és a második vádnak is csak annyi volt a haszna, hogy elvegyék tőle a „kaliňákos” ügyeket, mindenkit feljelentett, akik véleménye szerint részt vettek a szabotázsban.

Ilyen tettet olyan emberek követnek el, akik meg akarják sérteni az alkotmányos rendszert, és a saját helyzetüket arra használják ki, hogy ellehetetlenítsék valamelyik állami szerv fontosabb feladatait.

És az ügyészség vitathatatlanul ezt teszi.

Az exbelügyminiszter, a mostani belügyminiszter, a volt rendőrfőnök, a NAKA exigazgatója és annak korrupcióellenes egységének főnöke csapatához csatlakozott most már Robert Fico, az exkormányfő. Miért?
Mert annak az ügyésznek a megbüntetéséért kiált, aki nem ismerte el ennek a csoportnak a feltétel nélküli büntetlenségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?