Nem enyhítik a drogtörvényt

Gál Gábor
Pozsony |

Ebben a megbízatási időszakban már nem lesz téma a kábítószerek dekriminalizálása, Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter tegnap közölte: nem terjeszt elő olyan törvényt, amely enyhítené a bírságokat egyes kábítószerek birtoklásáért.

 

Legutóbb Gál elődje, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter próbálta enyhíteni a kábítószerek birtoklásáért járó bírságokat. Eredetileg azt akarta, hogy szabadságvesztés helyett csak 165 eurós pénzbírság fenyegesse azt, akinél évente egyszer egy gramm marihuánát, 0,2 gramm kokaint, 0,2 gramm pervitint, 0,5 gramm heroint vagy egy darab extasy tablettát találnak. A Smer és az SNS a kemény drogok miatt nem volt hajlandó támogatni a törvényt. Žitňanská végül átdolgozta a javaslatát, ám ezt is visszavonta, elismerte: nincs meg a politikai akarat a kábítószertörvény radikális enyhítésére. „Valami itt nem működik, a megfélemlítés nem hatékony, a megelőzést pedig alábecsüljük. Javaslatom elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a fiatalkorúakat szükség esetén kezelésre, ne bíróságra küldjük” – állítja Žitňanská.

Gál Gábor szerint a Žitňanská által benyújtott javaslat túlzottan engedékeny volt, ezért nem volt esély az elfogadására, s jelenleg már nincs értelme megbolygatni ezt a témát. „Nagyon rossz végéről közelítette meg az egész problematikát. Az a javaslat még az én liberális felfogásom alapján is elfogadhatatlan volt – pontosított tegnap Gál. – Olyan javaslatot kellett volna előterjeszteni, amely a könnyű drogok birtoklásáért és fogyasztásáért enyhítette volna a bírságokat. A kialakult vita viszont megosztotta a társadalmat, s az egésszel túllőttek a célon. Az enyhébb verziónak nagyobb esélye lett volna a sikerre. A kormány, a programnyilatkozat szerint, csak a könnyű kábítószereket, például a marihuánát akarta dekriminalizálni. Az igazságügyi miniszter szerint ezen az úton kellett volna elindulni” – mondta Gál.

A 18 évesnél fiatalabb személyek 30 százaléka kipróbál valamilyen kábítószert, évente 300–400 olyan drogfogyasztót ítélnek el a bíróságok, akik nem számítanak függőnek. (dp, sme.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?